facebook  instagram  linkedin twitter googleplus
phone visszahívást kérek »     ajánlat ingyenes ajánlat »

Tanácsok a klímaszerelés előtt - Mire számítsak? Mire figyeljek?

Fontos változás!

2015. június 15-től kizárólag olyan vállalkozások végezhetik el a hűtőközeggel rendelkező klímaberendezések telepítését, akik rendelkeznek a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrációval és megfelelően képesített szakemberekkel végzik el a munkát. A képesítés nélküli és nem regisztrált szerelők nem végezhetnek légkondicionáló telepítést, karbantartást és gáztöltést sem! Az alábbi oldalon a kivitelezést végző cég adószámának ellenőrzésével tájékozódhat róla, hogy egy cég rendelkezik-e a szabályos klímaberendezés telepítéséhez szükséges igazolásokkal: www.nkvh.kormany.hu

Cégünk rendelkezik a szükséges igazolásokkal, szakképzett és tapasztalt szakemberekkel végezzük a klímák beszerelését és karbantartását Budapesten és környékén, munkáinkra pedig garanciát vállalunk és minden esetben számlát is adunk!

 

Minden építőipari munkálat előtt számos kérdés, bizonytalanság és tévhit felmerülhet a megrendelőben amikor tárcsázza egy kivitelező telefonszámát. Milyen embereket engedek be a lakásomba? Milyen állapotban lesz a lakás amikor elkészül a szerelés? Korrekt munkát kapok a pénzemért? Tudom érvényesíteni a garanciát, ha meghibásodik a berendezés? A szomszédokkal nem lesz konfliktusom a munkálatok miatt? Milyen engedélyek szükségesek a klímaszereléshez? Hol lenne a légkondicionáló optimális helye a lakásban? Milyen klímát vásároljak? Melyik klíma tudja legjobban kiszolgálni az igényeimet?

A mai építőipai helyzetben a vásárlói oldalon olyan meglepetések érheti a gyanútlan megrendelőket amire nem lehet felkészülni, így már a felújítás- korszerűsítés előtt érdemes tájékozódni a kivitelezők hátteréről, referenciákról, vásárlói tapasztalatokról

Ezekre a kérdésekre szeretnénk válaszokat és segítséget adni még a felmérés egyeztetése előtt az alábbi fejezetekben, hogy döntési helyzetbe hozzuk Önt és minden információt megkapjon tőlünk a várható klímaszerelési munkálatokról.


Minden rendben lesz!


Ez az amit megígérhetek egy ügyfélnek aki megtiszteli cégünket a bizalmával! A felmérő kolléga (mérnök) időben érkezik, a felmérés szakszerű lesz, mindent elmondunk a helyszínen és nagyon gyorsan elkészül az árajánlat is amit emailben elküldünk Önnek.

A szerelőink felkészült és nagyon normális, összeszokott csapatokban dolgoznak. Mindegyik kolléga kezében van már párezer felszerelt klíma és résztvettek nagyon sok kivitelezésben, talán utca sincsen budapesten ahol nem dolgoztunk volna még.

Nem fogjuk szétverni, összepiszkolni a lakást, professzionális módon történik a munka,  amit csak akkor kell kifizetni amikor elkészült és elégedett az ügyfél a végeredménnyel!

Kérem nézze meg facebook oldalunkat, olvassa el a visszajelzéseket, ennyi ember nem tévedhet! Évente nagyságrendileg 3.000 db klímát szerelünk fel és tízezres nagyságrendben karbantartunk, javítunk, szervizelünk. Az anyagokból a lehető legjobb minőséget használjuk és minden esetben nagyvonalúan intézzük a felmerülő garanciális kéréseket. Kimegyünk és megjavítjuk, ennyi, nem érdekünk az ügyféllel való felesleges.

A következő évben magunktól jelentkezünk telefonon (Ágnes és Gabi kolléganőnk), hogy aktuális a karbantatás, de bármikor elérhetőek vagyunk, emailben, telefonon és meghibásodás esetén is mi tartjuk a hátunkat, nem mutogatunk senki másra.

Aki velünk dolgoztat az számlát és garanciát is kap az elvégzett munka mellé! Miért írom le mindezt? Mert én tudom, hogy minden rendben lesz, ezt most megígérem Önnek is!

 

Általános tudnivalók a beszerelésről


Egy átlagos klímaszerelés munkaideje 4-5 óra. Ez egy egyszerűbb szerelés, ami 3-5 méter csövezést, illetve egy vagy két fal átfúrását jelenti. Általában egy beszerelő brigád egy napon belül két helyszínre szokott kimenni klímát felszerelni és beüzemelni.

Reggel 9 órakor kezdünk az első címen, mert ekkor már nem zavarja a többi lakót a fúrás és pakolás zaja. A második címre 13-14 óra között érkezünk, s 17-18 óra között várható a befejezés. Amennyire megoldható, a lakók életkörülményeihez igazítjuk a munka menetét. Ahol gyereket kell altatni, ott a zajosabb munkálatokat elvégezzük a munka elején, illetve figyelünk az egyéni szabályozásokra a házirend szerint is. A szombati klímaszerelést kizárólag családi ház esetében javasoljuk, mivel egy társasházban zavarnánk a munkálatokkal a többi lakó nyugalmát, ami felesleges konfliktusok forrása lehet. 

 

Gyakori kérdés: mennyire fogunk port, szemetet, sittet hagyni magunk után szereléskor?

Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy nem verjük szét a lakást a szerelés alkalmával. Ez nem lakásfelújítás lesz sitt kupacokkal és tégláig levert vakolattal, hanem egy precíz klímaszerelés! Egy átlagos klímaszerelés után olyan állapotban adjuk át a terepet, hogy minimális takarítás is elegendő lesz vagy még arra sincsen szükség. Az ügyfeleink az elvégzett munka befejezésekor pozitívan szoktak csalódni a várakozásaikhoz képest.

 

A kollégák a helyszín elpakolásával, letakarásával kezdik a munkálatokat. Minden alkalommal hullámpapírt és fóliát használunk a burkolatok megóvása érdekében. A fúrások közben ipari porszívóval folyamatosan elszívjuk a keletkező port, és a munka befejezésekor összetakarítjuk a törmeléket.

 

Abban az esetben, ha a falban kell elvezetnünk a csövezést, 1-2 óra pluszt rá kell számolni a munka időtartamára, mivel a kivésés és a becsövezés után durva vakolattal vissza is javítjuk a kivésett falat (teherhordó falban, kéményben és pillérben nem vezethető el a csövezés). A kivésett törmeléket bezsákoljuk és a szeméttárolóban helyezzük el, vagy külön megállapodás esetén elvisszük a szemétlerakóba.

 

 

 

Lakásfüggő, hogy mennyire szoktam ajánlani a lakóknak a csövezés bevésését, mivel gyakoriak a 4-5 centi vastag falazatok, amikbe nem lehet elvezetni a csöveket vagy lakott lakás esetében egy teljes hosszban elvégzett csövezés komoly rombolással is járna. A teljes lakáson történő átcsövezést, bevésve,  éppen azért inkább teljes felújításkor és átépítéskor szoktam javasolni. Így elrejthető a klíma teljes csövezése és elektromos betáplálása is, a csövezés pedig használható a későbbiekben is ha másik, korszerűbb modellre cserélnénk le a meglévő klímát.

 

Az elektromos bekötés helyszínfüggő, általában konnektoros csatlakozás a jellemző(700-800 watt a klíma áramfelvétele, tehát nem nagyfogyasztó, mint egy elektromos sütő vagy szárítógép), de ha szükséges, akkor villanyszerelő bevonásával bekötjük az elektromos hálózatba - akár megszakító cserével is, amennyiben gyenge a meglévő hálózat. Az elosztó szekrénybe klímabekötést nem vállalunk, mivel erre csak elmüs engedélyekkel rendelkező villanyszerelőnek van jogosultsága.


Gyakori kérdés: Panel épületek esetében rendkívül ritka, hogy ne bírja el az elektromos hálózat a klímát. Általában ez ott fordulhat elő, ahol a konyha korszerűsítése közben elektromos főzőlapot, sütőt, mosogatógépet kötnek be és nem fejlesztették a hálózatot is hozzá. Az átlagos panellakás minden esetben alkalmas a klíma felszerelésére!

 

Fontos tudnivaló! A klíma hűtőteljesítménye, amit a dobozokon és a weblapunkon is olvashatnak (2,5kW - 3,5kW - 5kW), nem az áramfelvételt mutatja! Ez a hideg levegő szállítási teljesítményéből származtatott érték, ami azt mutatja, milyen hűtési képessége van a klímaberendezésnek és mennyi hideg levegőt állít elő. 

 Tehát nem kell megijedni, nem ennyi áramot vesz fel a készülék a hálózatból működés közben.

Általában a korszerű inverteres klímák hűtés üzemmódban beérik 300-700 wattos áramfelvétellel és 3-4 amper áramerősséggel; még az induló áramerősség sem lesz több, mint 5-6 amper. Fűtés üzemmódban pedig 900-1200 watt a jellemző fogyasztás!

Elektromos előkészítési szakaszban (lakásfelujítás, építkezés) a villanyszerelőknek 3x1,5mm-es MTK kábelt és 10Ah-s kismegszakító kiépítését szoktam javasolni egy normál klímához, duál vagy triál klíma esetében 3x2.5-ös MTK kábelt és 16Ah-s kismegszakítót.


Egy átlagos lakás esetében nincsen szükség a vezetékek vagy biztosítékok cseréjére sem az áramtáblán. Problémát csak a századfordulós épületek vezetékelése jelenthet, bár többnyire már azokban is korszerűsített elektromos hálózattal találkozhatunk. Amennyiben rossz állapotú a hálózat a lakásban, úgy ajánlást teszünk villanyszerelő bevonására, aki szakszerűen kiépíti a szükséges betáplálási vezetéket a klímához.


A szerelés befejezésekor és a munka átadása után a kollégák minden alkalommal számlát és garanciajegyet adnak az elvégzett munkáról, valamint a felszerelt berendezésről. Kitöltik a jelenleg hatályos szabályozás szerinti Telepítési tanúsítványt a klímaberendezésről, amivel a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság felé igazoljuk, hogy a berendezés szakszerűen került beszerelésre. A szükséges papírokat a munka befejezése után a helyszínen állítjuk ki, amikor már működik a klíma, és megtanítottuk a távkapcsoló funkciók kezelését is.

 

Szeretem amikor jól sikerül egy munka, szép a szerelés, elégedett az ügyfél, ezért nem adhatom a cég nevét egy fuserálós megoldáshoz mert mindenkiben csak a kivitelező cég neve marad majd meg, nem pedig a külső körülmények.

 

Éppen ezért olyan munkának nem kezdünk neki - az ügyfél kérésére sem -, ami vállalhatatlan végeredményt adna befejezéskor.

Ilyen például a gyakran látott, falon kívül futó, burkolat nélküli csövezés, amivel elcsúfítják a házat kívülről, vagy a kültéri egység homlokzatra kihelyezése utcafronton, belvárosi, műemlék épületeken. (lásd fényképünkön)

 

 


Milyen költségekre számíthatok?


A rengeteg hirdetés, klíma, szerelési ár között nem egyszerű eligazodni és megtalálni egy szolgáltatás valós árát, amiért reálisan jó minőségű munkát fognak kapni garanciával és egy jól működő, szervizháttérrel is rendelkező klímaberendezést.

Amikor orvosi rendelésre megy az ember, akkor azokat fogja választani akik a legolcsóbbak, nincsen sor az ajtó előtt és nem kell várni egy percet sem, vagy pedig azokat akik a legjobban elvégzik a feladatot, de várni kell 1-2 hetet?

Aki megvárja a nyarat  a klímaszereléssel és a kánikuláig halogatja a döntést az bizony dillemázhat a fentieken, dönthet a most azonnal "bárki" vagy pedig ki kell várni a hetes sorbaállást egy jól foglalkoztatott, minőségi munkát végző cégnél.

A klímaszerelésben sincsen olyan, hogy "olcsó" és jó! Mi az olcsó? A szakképzett munkaerő? A minőségi anyagok? A klíma? Egyik sem lesz az, néha talán kedvezőbb az ára, a szezonalítás függvényében, de nem láttam még a piaci árnál olcsóbban és jól is dolgozó céget, a minőségi munkának ára van, ezt pedig érdemes kifizetni, mert így olyan céggel kerülnek kapcsolatba akik később is felveszik a telefont, intézik a garanciális javítást, ez pedig sokkal többet számít mint spórolni párezer forintot egy Fusi Misi vállalkozóval.

 Általános szabályként elmondanám, hogy a klimatizálás valós költsége szobánként nagyságrendileg br. 150-200 ezer Ft-ot jelent majd egy átlagos lakás esetében, a kivitelezési megoldás és a klímatípus függvényében (tehát egy szoba 200 ezer, kettő szoba 400 ezer és így tovább).

Ez az ár tartalmazza a szerelést, az anyagokat és egy közepes árfekvésű klímaberendezést. Előzetes tervezés esetén ezzel az összeggel érdemes kalkulálni!

Ettől lefelé eltérni már csak kompromisszumokkal lehet, a kínálatból kifutó és műszakilag elavult C-D energiaosztályos klímával, illetve a szerelés során felhasznált nem megfelelő minőségű anyagokkal.

Gyakori trükközés a számla nélkül dolgozó szerelők részéről, hogy nem a vegytiszta vörösréz klímatechnikai csővel, hanem a jóval olcsóbb alumíniummal vezetékelik a klímát, ami a legtöbb típus esetében a garancia automatikus elvesztését is jelenti. Az aluminimum cső felismerhető arról is, hogy más csövek fehér színű borításával szemben az alucsövet ezüst színű szigeteléssel hozzák forgalomba, így könnyen megkülönböztethető a szabványos klímatechnikai csövezéstől. Érdemes figyelni a kivitelező kiválasztásánál a referenciákra és a garancia érvényesíthetőségére, mivel komoly kiadást jelenthet egy nem megfelelően elvégzett rendszer újraépítése, javítása. Minden évben tucatszám keresnek meg ügyfelek frissen felszerelt és meghibásodott klímák javításával, mivel eltűnt a beszerelő vállalkozó, vagy szimplán csak nem hajlandó a javítást elvállalni, folyamatosan csak hitegeti az ügyfelet.


Gyakori kérés, hogy kettő vagy több szobát is hűtsünk-e egyszerre egy kültéri és több beltéri egység felszerelésével? ( Multi klímák)

Ennek a megoldásnak a várható költsége több lesz, mint kettő vagy több különálló klíma felszerelése, mivel a gyártók ezt a műszaki tudást egy kültéri egységbe sűrítik és ennek nagyságrendileg 20-30%-kal is magasabb lehet az ára, mint a különálló berendezéseké.

A multi klíma minden esetben drágább, mint ha ugyanazt a klímát külön-külön egységenként szerelnénk fel, ezért ezt a kivitelezési megoldást főleg ott érdemes használni, ahol nincsen hely a különálló kültéri egységek felszerelésére vagy nem lenne esztétikus a több kültéri egység látványa.

A szóló klíma olcsóbb és praktikusabb, ha van helyünk, mivel egy meghibásodás nem érinti a komplett rendszert, illetve a garanciális időszak lejárta után az alkatrészek is jóval kedvezőbben beszerezhetőek, mint egy nagy multi klíma esetében.


A felmérés minden esetben rendkívül fontos, ha multi klímát kell felszerelni, mivel ahhoz, hogy a szobákhoz eljuthassunk, olyan nyomvonalat kell találni, amivel a lehető legkevesebb átalakításra, vezetékelésre van szükség.

Gyakori megoldásunk, például 3 szoba esetében, amikor egy duál klíma mellé még felszerelünk egy szóló klímát is, ha az egyik hűtendő szoba éppen a lakás túlsó végében található és csak nagyon körülményesen vagy drágán lehetne a csövezést a kialakítani. Sokkal praktikusabban kialakítható így a csövezés, mintha egy triál klímát kellene felszerelni ( ami ráadásul elég nagy darab gép) ill átcsövezni az egész lakáson keresztül.


Az árajánlatban kiadott költségvetés célja, hogy pontosan meghatározza a munka nagyságát, bonyolultságát, a felhasznált anyagokat és az időt amit a szerelésre fordítunk. Teljesen más a kalkuláció egy tükör erkélyes szerelésnél és egy tetőre konzolokra felszerelt klíma esetében, hiába stimmel esetleg méterre a felszerelt csövezés. Az egyik munka 3 óra alatt elkészül a másiknak 10 órás szerelésre lesz szükségünk a befejezéséhez, ez a különbség látható az árajánlatban, ezért megyünk mi minden egyes alkalommal felmérni a munkákat.

Nagyon fontos költségelem az utóbbi időben a megközelíthetőség, pakolhatóság, parkolás. Amennyiben ezek a feltltelek nem biztosítottak úgy csak szezonon kívül és munkaszüneti napon vállaljuk el a szerelést, hogy a kollégáink erőforrásait ne pazaroljuk el egy kimerítő gyalogolos, szerszámokat utcahosszat cipelő napra.

 

 

Miért érdemes minőségi klímaberendezést vásárolni?

 

A klímák sok műszaki terméktől eltérően olyan berendezések amelyek öszetett rendszerekből állnak, forgó-mozgó, elektromos és hűtőgázzal feltöltött, tömített egységek. A működésük során számos hibalehetőség előfordulhat amelyek általában a legrosszabb pillanatban mondanak csődöt- kánikula idején- illetve jelentős költséggel javíthatóak. A minőségi klímák sajátossága, hogy rendkívül üzembiztosan és évtizedes távlatokban is megbízhatóan képesek ellátni a feladatukat, a szervizelésük megoldott, az alkatrészek beszerezhetőek. Az egyik legfontosabb szempont, amennyiben fogyasztóként tekintünk a klíma megvásárlására, a folyamatos biztonságérzet, hogy minőségi terméket vásároltunk ami értékállónak bizonyul a későbbiekben is.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a klíma megvásárlásakor? Az egyik legfontosabb, hogy a klíma működési paraméterei ne változzanak, ne romoljanak az idő haladtával, ne legyen hangosabb a kültéri egység, ne emelkedjen meg az áramfogyasztás és ne változzon a komfortérzet, amiért az egész beruházás végülis megtörtént! A jó klíma az évek múlásával is pontosan azon a műszaki színvonalon működik mint a  felszerelés napján, nem zúg, nem kapcsol ki és be, megbízhatóan működik. Érdemes tudni, hogy az alsóbb árkategóriás klímák általában olcsóbb polímerekből készülnek és 4-5 éves használat után már egy uv-től besárgult beltéri egységet láthatunk majd a lakás közepén, ami nem egy esztétikus látvány. A noname klímák szervízhátteréről csak egy rövid mondat: az első kérdésem ha hibás klímával keresnek meg az a típusa, mert ismeretlen gyártó esetében nem lesz klímás Budapesten aki elvállal egy javítást.

A fentiek tükrében javasolnám, hogy mindig biztos szervízháttérrel rendelkező és a klímatechnikában ismert gyártó termékét szabad csak megvásárolni, hogy ne legyen az olcsó választás végül egy nagyon drága döntés.

Egyik legfontosabb érv a minőségi klíma mellett az a szervizelés. A noname klímák javítását SENKI sem vállalja, mert sem alkatrésze nincsen sem tipusismerete, senki sem szeret kísérletezni és barkácsolgatni a drága idejében. Nyáron tucatjával kapok telefonokat ismeretlen márkák meghibásodásáról és tudom, hogy nem lesz szakember aki hozzányúl ezekhez a klímákhoz a nyáron.

 

Kapcsolatfelvétel cégünkkel


A nyári időszakban a telefonos elérhetőségünk bizony sokszor a nullára redukálódik, reggel 8-tól este 8-ig az összes telefonunk folyamatosan csörög. Mindig. Mindenhol. Viszont ebben a helyzetben is fontos, hogy megtaláljanak, elérjenek minket az ügyfeleink, így a honlapunkon számos ablak, fül, kapcsolat menüpont található ahol lehet kérni visszahívást, felmérést, klímát megrendelni, karbantartást kérni.

Számunkra nagyon megkönnyíti a munkavégzést ha egy nyugalmas időszakban visszahívhatjuk az ügyfelet mert így a saját tempónkhoz mérten a legjobbat tudjuk adni az érdeklődőknek!

Gyakran autóban ülünk éppen, két felmérés között, vagy egy építési területen, bokáig a sittben állva tárgyalunk a kivitelezővel, építtetővel, a többi szakemberrel, ezek nem optimális helyzetek egy beszélgetésre, megrendelés felvételére. Még visszahívást is nehéz ígérni mert egy perc múlva már tízzel több hívásból kellene kibogarászni ki miért keresett és bizony könnyű elveszíteni így a fonalat.

Használja tehát bátran az emailes elérhetőségeinket, kérjen visszahívást a telefonszáma megadásával az oldalunkon és az első szabad percünkben örömmel felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Általános email címünk: info@budaklima.hu ide írhat bármikor, bármilyen témában és segítünk Önnek!

Kolléganőnk, Ágnes elérhető a 0620/404-0404 es központi telefonszámon és továbbítja a megfelelő kollégának kérdését!


 

Bármilyen felmerülő kérdés esetén szívesen látjuk Önt irodánkban egy egyeztetett időpontban és személyesen is megbeszélhetjük a részleteket! Vendégül látjuk egy kávéra és tanácsokat kaphat a lakása klimatizálásához!

Címünk: 1112 Budapest Budaörsi u 152/B  1-es csengő.


Miért szükséges a klímaszerelési munka előzetes felmérése?


A felmérés egy nagyon fontos eleme a munka megkezdésének, mivel ezen a helyszíni megbeszélésen kell az ügyfél igényeit és a lakásának az adottságait feltérképezve a legjobb ajánlást tenni a munka elvégzésére. Nincsen két egyforma lakás és nincsen két egyforma ügyféligény, így a lakók szokásait, a lakás elhelyezkedését, elrendezését, bútorozottságát, műszaki adottságait megismerve kell a legoptimálisabb megoldást megtalálni.

Apróságokon is múlhat egy szerelés megvalósíthatása vagy éppen a korrekt beárazása, így minden alkalommal inkább kimegyünk a helyszínre és átbeszéljük az elképzeléseket, ezzel számos kellemetlenség megspórolható a későbbiekben. A kivitelezés alkalmával akár pár centi is számíthat, hogy merre mehet a nyomvonal, hol vannak a bútorok, merre visszük el a cseppvízet, honnan fogja megkapni a klíma a betáplálást, hová kerül a kültéri és a beltéri egység. A kivitelezések kb 1/3-ad részét megtervezni kell, nem pedig csak rábökünk egy falra, hogy ide tehetjük a klímát és készen vagyunk.


 A felmérés alkalmával kell az ügyfelet megismertetni a klimatizálás alapjaival, hogy elegendő személyre szabott információval rendelkezzen a klímaberendezés kiválasztásához, tehát nemcsak a saját elképzeléseimet kell elmondani, hanem az ügyfelet is döntési helyzetbe kell hozni!

 

Az első körben általában telefonon történik egyeztetés az elképzelésekről és a szerelési körülményekről, de nagyon hálás vagyok, amikor valaki e-mailben jelzi a szándékát és visszahívhatjuk egy nyugalmasabb időpontban telefonon. Cégünkhöz egyes napszakokban kezelhetetlen mennyiségű hívás érkezik egyszerre és ez sokszor megnehezíti a megfelelő minőségű ügyfélkiszolgálást. Általában reggel igyekszik mindenki elintézni a klímaszerelést, főleg nyáron, amikor még friss az élmény egy átvirrasztott, forgolódós éjszaka után. A délután mindig csendesebb, ilyenkor jóval praktikusabb nyugodtan végigbeszélni az elképzeléseket és egy felmérésre időpontot kérni.

 Felmérő kollégáink Kapuvári László (0620/555-4050) és Turcsányi Péter (0620/610-6000) a lakás megnézésekor tanácsot adnak a praktikus elhelyezésre, a szükséges előkészítésre, típusokra. Mindkét kolléga nagy rutinnal rendelkezik a klimatizálásban, így bátran hagyatkozhat a segítségükre!

 Kezdésnek mindig megkérdezzük, milyen jellegű épületről van szó (panel, családi, társas, műemlék stb.) a kerületet, utcát, mert így tudunk tanácsot adni az esetleg szükséges engedélyekről, helyi szabályozásról, amit érdemes a lakónak elintézni még a felmérés előtt.

Például egy körfolyosós bérház esetén elvi beleegyezés szükséges az érintettektől, a szomszédtól vagy a közös képviselőtől, hogy ne a munka kezdetekor legyen spontán lakógyűlés, miközben a szakember már fent áll a létrán a fúróval és dolgozna, de még javában vitatkoznak a lakók.

Azért is érdemes tájékozódni már a felmérés előtt a helyi szokásokról és szabályokról, mert így a felmérés alkalmával azokra a megoldásokra lehet fókuszálni, amik valóban megvalósíthatóak és nem ütköznek valamilyen helyi tiltásba a kültéri egység felszerelését vagy a cseppvíz kivezetését illetően.

 A közös képviselő egy rendkívül fontos és szinte megkerülhetetlen személy a társasházakban történő klímaszerelések során, mivel sok esetben az ő pillanatnyi lelkiállapotán és jóindulatán múlik, hogy mit hová lehet szerelni. Segítségünkre lehet a megkeresése során, ha előtte már feltérképeztük a többi lakótól, hogy hová is szerelték a házban az eddigi klímákat, mivel még egy kifejezetten rosszindulatú közös képviselő is leszerelhető a precedensjog alapján. Tehát ha a szomszéd néninek van klímája a folyosón, akkor akár mi is feltehetjük mellé a sajátunkat. Kivételt képez ez alól a műemlék védett belső udvarok világa, ahová ugyan eddig sem lett volna szabad felszerelni, de új telepítéseket már jogosan nem engedélyeznek.

A fentiek tisztázása után a következő lépés a helyszíni felmérés. Ennek időpontja általában egy délutáni vagy kora esti óra, ami nem ütközik a munkaidővel. Igyekszünk ezen a téren is rugalmasak lenni, hogy ne kelljen emiatt hamarabb eljönni a munkahelyről vagy szabadságot kivenni.

 Sajnos a főszezonban szélsőséges időpontok is előfordulhatnak, mivel egyszerre kell sok lakást meglátogatni és nehéz kiszámítani a menetidőket. Van, ahol 5 perc is elég a felméréshez, de előfordul, hogy süteménnyel, teával és rengeteg kérdéssel vár az egész család, és nem lehet egy óránál hamarabb eljönni. 

 

 A felmérés során mindig úgy adunk tanácsot a klímaberendezés kiépítésére mintha a saját lakásunkban kellene felszerelni. Inkább dolgozunk egy kicsit többet, ha szebb és jobb megoldás lehet ezáltal a végeredemény, mivel ha abban a pillanatban nem is lesz nyilvánvaló az ügyfélnek a különbség, de én tudom, hogy hosszú távon értékelni fogja a praktikusabb és esztétikusabb elhelyezést.

 

Sajnálatosnak tartom, ahogyan egyes klímaszerelő brigádok mindenféle esztétikai szempontot, műemléki védettséget mellőzve felszerelnek olyan házakra és homlokzatokra, stukkókra, dísztéglás épületekre klímaberendezést, ami városképileg elfogadhatatlan.

A falon kívül futó és burkolat nélküli vezetékek látványa, a szecessziós épületek homlokzatának eltorzítása sajnos gyakori jelenség a vidékről érkező és csak a kánikulában a fővárosban portyázó cégek részéről, akik a „fogd a pénzt és fuss” alapon szerelnek klímát, a helyi szabályozások ismerete és betartása nélkül.

 

A felmérés alkalmával igyekszünk olyan megoldást javasolni, ami nem csak a lakók- lakóközösség számára, hanem városképileg is egy elfogadható alternatíva, nem ütközik önkormányzati rendeletbe és nem lesz később problémája a szakszerűetlen klímaszerelés miatt a hatóságokkal.

 

 

Milyen kérdések merülhetnek fel a felmérés során?


Az alapkérdés általában, hogy melyik szobát szeretnénk lehűteni és ennek kapcsán milyen műszaki megoldások jöhetnek szóba az anyagiak figyelembevételével. A kritikus pont többnyire a kültéri egység elhelyezésének kérdése, illetve a cseppvíz elvezetése a beltéri egységből. Erről bővebben az alábbiakban olvashatnak.  

 

Szinte mindegyik felmérésnél felbukkanó kérés/kívánság: mi lenne, ha elhelyeznénk egy nagy teljesítményű beltéri egységet a folyosón, ami onnan hűtené az egész lakást!

Tapasztalataink szerint ez a legrosszabb megoldás, ami szóba jöhet. A klíma csak azt a szűk teret fogja lehűteni, sőt túlhűteni, de nem lesz képes a melegebb szobákba is átforgatni a hűs levegőt! Ahogyan egy radiátor is csak az adott szobában melegít, úgy a klíma is csak egy adott teret képes lehűteni, nem fogja egy ajtón keresztül átnyomni a hideget egy másik szobába, ez nem huzat, nem szél, nem átszellőztetés. Lokálisan állítunk elő hideg levegőt amivel a környezetében lévő levegőt, tárgyakat, falakat lehűtjük, így lesz komfortos a lakás.

 

  Egy szűk térben a klíma nem fogja leadni a maximális teljesítményét, mivel az érzékelői leszabályozzák és így  csak éppen annyit hűt, amennyi hideget a felszerelés helyén le tud majd adni, tehát nem fogja az egész lakást klimatizálni! 

A névleges maximális teljesítménynek csak a töredékét adja le egy szűk térben működtetve, mivel ezt a teret percek alatt lehűti és fokozatosan leveszi közben a teljesítményét, a végén pedig már csak ventilátor üzemmódban keringeti azt a pár köbméter levegőt, amíg az újra fel nem melegszik. Ettől azonban a környezetében lévő szobákban nem lesz érzékelhetően jobb a hőmérséklet.

 

 

 

 Mindig elborzadok egy felmérésnél, amikor meghallom, hogy „az előző klímás azt mondta, tegyünk fel ide egy 5 kW-os klímát és az majd jó lesz”, miközben ott állunk egy 6 négyzetméteres folyosón, a lakás közepén. Most hogyan mondjam el, hogy ez szamárság, miközben egy „hiteles szakember” már kimondta a szentenciát?

Az ajtók keresztmetszete nem engedi még nyitott állapotban sem a levegő átáramlását, így csak a folyosón lesz hideg, a naptól felmelegített szobákban pedig nem idéz elő érzékelhető hőmérséklet-csökkenést. A klíma ugyanis nem ventilátor, nem képes a két csészényi kis forgatómotorjával légnyomást vagy huzatot előidézni, amivel átkeverné a teljes lakásban a levegőt, főleg egy ajtónyi keresztmetszeten keresztül!

A klíma fokozatainak állíthatósága a hőcserélőről történő hideg levegő leválasztására szolgál, ennek intenzítását növeljük és nem toló nyomást állítunk elő. Fokozottan igaz ez a tetőterekre, ahol a folyosó közepén elhelyezett klíma nem alkalmas arra, hogy a tető által melegített szobákat lehűtse egy ajtón keresztül, főleg, hogy a hideg levegő jelentős része levándorol majd a lépcsőfeljárón a lenti szintekre. A tetőtér maghőmérsékletét ugyan csökkenteni fogjuk, de mivel a hálószobák a tető felől melegednek (ablakok, cserép) így egy ajtón keresztül nem lehet ezt a hőmennyiséget elvonni a benti térből. Magyarán meleg lesz a szobákban és lesz egy közepesen hideg folyosónk!

Már csak a fizika azon egyszerű törvényszerűsége miatt is igaz ez, hogy a hideg levegőnek nagyobb a fajsúlya, mint a melegnek és szeret alul elhelyezkedni. Télen pont ezért is fázhat a lábunk a padlón, miközben fejmagasságban már jó idő van. Nyáron ugyanez a jelenség figyelhető meg. Többszintes házaknál akár a lépcsőn felfelé haladva fokozatosan érzékeljük, mennyivel melegebb van fent, mint ahonnan elindultunk. Ez a galériás lakások klimatizálására is igaz, ahol a klíma által lehűtött levegő képes felszorítani a meleget a felső részbe. Előfordulhat, hogy a lakók akár kénytelenek lehozni az ágyat a nyári időszakban, mert nem lehet a plafon közelében nyugodtan aludni.

 

 

 Általános szabály: ott kell hűteni  a klímával, ahol a legjobban melegszik a lakás!


Mindig a legmelegebb szobában, a nagy ablakokkal, napsütötte falakkal rendelkező lakrészben (jellemzően a nappaliban), nyugati fekvésű szobákban, közvetlenül az ablaknál, és a Naptól felmelegedő falfelületeknél hűtsünk és fogjuk meg a hőséget a klímával.

Amennyiben megszüntetjük a lakásunkban a hőcsapdát, akkor már csak ettől is sokkal elviselhetőbb lesz a hőmérséklet az egész lakásban, mivel egy felforrósodott szoba képes az egész lakás maghőmérsékletét megemelni és a folyosókon keresztül az egész lakást felforrósítani. Ezért nem jó megoldás egy belső légtér hűtése, mivel sokkal nehezebb úgy lehűteni egy lakást, hogy a másik feléből 40 fokos levegő áramlik át, tovább melegítve a falakat, burkolatokat. Amennyiben nagyon tagolt a lakás úgy több klímára lesz szükség, a klímálkat pedig arra a részére kell szerelni a lakásnak ahol a legnagyobb a benapozottság és ahol legjobban melegszik a lakás. A meleg szobák lehűtésével az árnyékos, északi, kelet fekvésű része is sokkal hűvösebb, élhetőbb lesz a lakásnak. Egy tagolt lakásban sajnos egy darab klíma nem képes eredményesen hűteni, legfeljebb az egy nagy teret, nappalit-konyhával érdemes így klimatizálni. A klíma akkor dolgozik a legjobban ha a méretéhez képest egy nagy térben helyezzük el és nagy mennyiségben állíthat elő hideg levegőt, amivel arányaiban a legtakarékosabban a legtöbb négyzetméterét hűthetjük a lakásnak. A folyosókon, szűk átjárókon felszerelt klíma énnep ezért nem alkalmas csak lokális hűtésre, mivel nem tud teljesítményt leadni a felszerelés helyén, így csak töredékét hűti le a lakás többi részének. Jó megoldás lehet még ha egy lakást a két vége felöl egyszerre hűtünk és egy U alak mindkét szárában felszerelünk egy klímát, mivel ezek egymás hatását fogják erősíteni és az összekötő részen tartózkodók is kellemes hűvöset tapasztalhatnak a használat során. Kritikus pont az ajtók- átjárók méretezése két szoba között, amíg egy normál 80-90 es ajtón alig dolgozik át a szomszéd szobába a klíma, addig egy dupla ajtóval már szinte egy teret tudunk teremteni és jelentősen hűteni lehet egyik szobát a másikból, az ajtó teljes kinyitásával.

 

 

 

Hová szereltessük a lakáson belül a klímát?

 

Minden felmérés alkalmával a lakók szokásaihoz igazítva, a bútorok elhelyezésének figyelembevételével kell kijelölni a klíma beltéri egységének a helyét, hogy a későbbi használat során maximálisan komfortosan működtethessük. Elkerülendő, hogy a klíma közvetlenül az ágyra vagy az ülőgarnitúrára, dolgozóasztalra fújja a hideg levegőt, mivel így a folyamatos működtetés közben megfázhat a használója.  Kis területű szobák, hálószobák esetében inkább néhány órával előre kapcsolják be a légkondicionálót lefekvés előtt, akár üresen és bezárt ajtókkal, így amikor alváshoz készülődnek, már lekapcsolható a klíma. Amennyiben kellő hőmennyiséget kivonunk a szobából és lehűtjük a burkolatokat, falakat is egyben, nem melegszik vissza a szoba az éjszaka során és kényelmesen, a klíma folyamatos működtetése nélkül, átaludható az éjszaka.

A nagy terek esetében viszont a folyamatos működéssel tudunk komfortos környezetet teremteni, nem szabad hagyni a teljes teret felforrósodni nyáron, mivel az ilyenkor bekapcsolt klímának teljes fokozaton kell dolgoznia, hogy elérje a kívánt hőmérsékletet. Fontos tudni, hogy a klímától történő megfázást nem a klíma által lehűtött levegő okozza, hanem a hőfokkülönbség a benti lehűtött és a nyári kánikulától felforrósodott levegő között. Ahogyan komfortosan érezzük magunkat a lakásban 25 fokban, télen-nyáron, úgy ez a hőmérséklet csak akkor okoz problémát amikor a 40 fokról jövünk be nyáron, átmelegedve, izzadtan.

Egyik általános technikai szempont, hogy legyen elegendő hely a beltéri egység számára, ami általában 75-80 centi közötti hosszúságú. A mennyezettől legalább 15-20 centit hagyjunk el, mert így van lehetőség a klíma szellőzésére. Soha nem szabad teljesen felszorítani a plafonra, mert felülről szívja magába a hűtendő levegőt (amit a hűtőbordákon keresztül az alsó részén fúj majd ki magából).

Szintén a technikai részletek közé tartozik, hogy nem célszerű a kültéritől nagyobb távolságra felszereltetni a beltéri egységet, mivel a csövezés hosszával egyenes arányosan csökken a teljesítménye is a klímának. A gyárilag megadott maximális csövezési távolság 20-25 méter általában, de már itt is plusz hűtőközeget kell tölteni a hűtőkörre, mivel a klíma gyári töltet 3-5 méter hosszra van optimalizálva. A hosszabb csövezéssel egyrészt jelentősen megnöveljük a kiépítés költségeit, másrészt pedig a cseppvíz elvezetésének módozatait is érdemes átgondolni, hiszen nagyobb távolságra a gravitációs lejtéssel már problémás lehet a víz kivezetése, mivel a cseppvíz elvezetés eldugulhat egy ilyen hosszú szakaszon az idők során. 

A klíma beltériegysége nem zajos, a felszerelt falon sem kelt vibrációt, így nem kell tartani attól, hogy a szomszédok részéről kifogás merülhet fel a működtetése során!

Általában a beltéri egységet a lakás legmelegebb pontjára érdemes felszerelni, itt dolgozik majd a legjobb hatásfokkal és ezt a melegedési gócot megszüntetve javíthatjuk az egész lakásban a komfortérzetet. Hol vannak ezek a pontok? Panel és társasházi lakásokban a nappali ablakainál, családiházak esetében pedig a nappali közepén, akár teljesen szimmetrikusan elhelyezve a klímát. Így minimális látszó csövezéssel, vagy csak a klíma beltérit látva a falon, esztétikusan lehűthető a lakás legnagyobb területe és költség/hasznosulás arányát tekintve a leggazdaságosabban lehet kw/ arányosan klimatizálni az adott területet. 

Lépcsőfeljáróba vagy nagyobb nyitott galériába felesleges feltenni a klímát, mivel a hideg levegő a fajsúlyánál fogva nehezebb, így az alsó terekbe vándorol majd, a meleg levegőt pedig felszorítja a felső részre. A tetőtereknél éppen ezért rossz megoldás a folyosón elhelyezett nagyobb klímaberendezés: az ajtókon keresztül nem tudja majd lehűteni a cserepek által is felforrósított lakóteret. Ezeknél a szobáknál külön-külön hűteni kell a belső teret vagy klíma beltéri egységekkel, vagy pedig fejlettebb gépészeti megoldásként egy központi-légcsatornás klímával.

 

 

Árajánlat

Az árajánlatot már következő nap megkapja e-mailben az ügyfél (kivétel lehet, ha speciális vagy nagyobb berendezésről van szó, amihez több gyártó visszajelzését kell megvárnunk).

Az ajánlatban több márka is szerepel, tekintettel az eltérő márkapreferenciákra és árkategóriákra és elvárásokra a berendezés szolgáltatásaival szemben.

Kizárólag olyan klímákat forgalmazunk és ajánlunk, amiket a saját lakásunkban is nyugodt szívvel felszerelnénk!

Ezek azok a típusok, amikkel eddigi szereléseink, szervizeléseink során kedvező tapasztalataink voltak, hiszen közös érdekünk, hogy nyáron ne a javítgatással töltsük majd az időnket és a vásárló elégedett legyen az ajánlásunkkal.

Nem a legdrágább klíma a legjobb klíma, hanem a személyre szabottan kiválasztott, legmegfelelőbb megoldásra törekszünk minden alkalommal.

Nagyon fontos! Az ajánlatban megadott ártól soha nem térünk el, ha a megbeszéltek szerint történik a kivitelezés. Az ajánlattól csak akkor fogunk eltérni ha az ügyfél másik nyomvonalat kér a felszereléskor és ez jelentősen eltér a megbeszéltekhez képest.


Miért 3 méter egy alapszerelési ár?


Nagyon egyszerű okok miatt, a szerelések 90%-ban megoldhatóak a 3 méteres szerelési hosszal és egyszerűsíteni szeretnénk az ügyfelek számára a várható költségek kalkulálását. Az ennél hosszabb szerelésekre egyedi árat adunk, ami az elvégzett munka/ anyag és egyéb ráfordítások függvényében változik. A felmérés azért is szükséges a klímaszerelés során mert nem csak a technikai, hanem a szubjektív tényezőket is számszerűsítenünk kell, mint a parkolási lehetőségek, épület megközelíthetősége a munka megkezdéséhez. Egy példa: a Váci utcában jóval drágább lesz ugyanaz a szerelés mint pár utcával arrébb, mivel több száz méteren keresztül kézikocsival kell behordani a mázsányi eszközt és klímát a szereléshez. Árképző a falazatok hossza amit át kell fúrni, sokkal időigényesebb egy 80 centis masszív téglán átmenni, mint egy szabványos 40 centis falazaton, így ezeknek a fúratoknak a hossza és száma szintén befolyásolja az árajánlatban elküldött szerelési árat.

 

Hogyan számoljuk a 3 méter csövezést?


A 3 métert úgy mérjük, hogy a beltéri egység közepétől a kültéri egység szelepeinél végződtetett csőhossz, tehát becsapós ha csak a lakáson belül méri meg valaki és számos alkalommal jegyezte meg ügyfél, hogy ugyan, neki nem lesz ilyen hosszú a csövezés mint az árajánlatban feltüntetett csőhossz. A fal vastagságát is figyelmbe kell venni és onnan még 50 centi cső megy a kültérihez, a beltérinek pedig a középső vonala lesz majd a csövezés túlsó vége. Nem szokásom centire mérni az anyagot, de a 4-5 méteres csövezés már nem számít alapszerelésnek és minden ügyfélnek adott a lehetőség, hogy a már levágott vezeték hosszát saját maga is ellenőrizze egy márőszallaggal ha kételkedik a mi számításunkban. Tizenezer felmérés után már ránézésre tudom, hogy mennyi lesz a pontos méter, de a hosszabb szereléseket lézeres mérőeszközzel szoktuk lemérni egy felmérés alkalmával.


Minden beszerelésünkhöz ingyen adjuk a következő évi karbantartást. Ezzel a gesztussal is erősítjük minden kedves vásárlónkkal a kapcsolatot, illetve szeretnénk nyomatékosítani a klímaberendezés rendszeres karbantartásának fontosságát. A másik része ennek az ajánlatnak, hogy szeretném, ha az ügyfél látná, mi történik karbantartás címén a klímával, amikor ipari eszközökkel, vegyszerekkel történik a tisztítás és nem a Tesco üzletláncban kapható spray-vel fúj kettőt a kolléga és készen is vagyunk.

 

 

Számla és kifizetés

 

Nem tudom Ön hogy van ezzel, de engem kifejezetten bosszant, amikor valamelyik iparostól, autószerelőtől számlát kérek a garancia miatt és egyből jön a válasz „hja, akkor plusz áfa”, mintha ezt amúgy nem kellene kifizetnem és ő szívességből adná az alkatrészt. A garancia érvényesítésének egyetlen eszköze pedig a számla megléte, így nem a szerelő jóindulatára/kegyére vagyunk ráutalva, hogy ugyan legyen már olyan kedves és a nem sikerült szerelést tegye rendbe, kifogások nélkül.  

 A 27%-os áfa hatására felméréskor gyakran felteszik a kérdést: lehetne számla nélkül? Nem, nem lehet; és azt is elmondom, hogy miért nem érdemes!

A klímákat minden alkalommal számlával adjuk és vesszük a nagykereskedésektől, magyarországi forgalmazóktól és garanciával, tehát ez már meghatározza, hogy nem tudjuk áfa mentesen eladni (az áfa nem lesz a miénk, tovább fizetjük az államnak).

Egyes agglomerációs településeken szinte én érzem kényelmetlenül magam, hogy bizony áfás számlát fogok adni és nem megy "okosban" mint a helyi szerelőknél, de nem akarok egy percig sem ezen a kérdésen gondolkozni. Adunk számlát és kész! Évente felszerelünk 2000db klímát, nem érdemes kockáztatni, így mindenki nyugodtan alszik. Ha csak emiatt választanak másik kivitelező céget, mert bizony előfordulhat, akkor nem egymást kerestük. A fiúknak is szigorúan megtiltottam, hogy felhívjanak a helyszínről " az ügyfél számla nélkül szeretné", tehát ez nem lehet kérdéses.

 Minden felszerelt klíma esetében kitöltjük a Telepítési Tanúsítványt, amit a számlával összekapcsolva, fénymásolva a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnak is elküldünk a regisztrációhoz. Így szabályos és törvényes a klímaszerelési munkálat. Minden egyes, a cégünkhöz beérkező klímaberendezés megfelel az energetikai szabványoknak és a törvényi előírás szerint regisztráljuk az eladását a számla kiállításával. Ezért ha azt tapasztalja, hogy nem akarnak egy cégnél számlát és beüzemelési jegyzőkönyvet adni Önnek a klímaszerelés során, akkor biztosra veheti, hogy a klímaberendezés beüzemelése nem a törvényes keretek között zajlik, esetleg a beüzemelő cég nem rendelkezik a megfelelő jogosítványokkal a klímaberendezések szerelésére, szervizelésére.

A garanciális ügyintézés is sérülhet - amennyiben meghibásodik Önnél a berendezés -, ha nem rendelkezik számlával, amivel igazolni tudja a vásárlás és a beszerelés időpontját is.


A beszerelés időpontjának is szerepelnie kell a számlán, mivel a gyártó által mellékelt garanciajegy csak így érvényes, lepecsételt garanciajeggyel és beszerelési számlával együtt!


Az elvégzett szerelés után a helyszínen állítják ki a kollégáim a céges számlát, ezen szerepel a klíma, a szerelés anyagköltsége és a munkadíj. Azért fontos, hogy ezek egy számlán szerepeljenek, mivel garanciális ügyintézés esetén a gyártó első kérdése, hogy mikor volt felszerelve a klíma, mert innen indul a garancia ideje. Ezért nem is érdemes trükközni vele, hogy a szerelésről ne kérjen számlát, mivel a beruházás egészéhez képest ez egy töredék összeg, de el lehet bukni miatta a garanciát.

 Gyakori kérdés az előleg: a klíma megrendeléséhez előleget nagyon ritkán szoktam kérni, kizárólag abban az esetben, ha olyan speciális klímát rendel az ügyfél, ami egy eseteges változtatás esetén a nyakamon maradna hosszabb ideig.

 

A számlát csak az elvégzett munka után kérem kiegyenlíteni, amennyiben elégedett az elvégzett munkálatokkal, készen van, szép a szerelés és működik a klíma, garanciajegy átadva, a klíma használata pedig betanítva az ügyfélnek.


fizetés egyéni egyeztetés alapján lehet átutalásos is. Az elmúlt 10 év alapján csak pozitívak a tapasztalataim. Még soha nem fordult elő, hogy nem kaptuk volna meg a vételárat, így nyugodtan kérje ezt a lehetőséget cégünktől, ha Önnek kényelmesebb így rendezni a számlát!

 

Részletfizetés. Én is voltam fiatal pályakezdő és leszek egyszer idős ember. Ezen gondolat mentén, ha valaki nem tudja egyben kifizetni a klímát és a beszerelést, akkor megbeszélhetjük a részletben történő fizetést is. Tudom, hogy nem kis összeg egy ilyen beruházás és bárki lehet abban az élethelyzetben, hogy egyszerre nem tudja megfinanszírozni a klímát és annak beszerelését egyben, de szüksége lehet rá, akár egészségügyi okokból is.

Ilyen esetben a gentleman's agreement is elegendő számomra; nem kérek munkahelyi igazolást és kamatot, megbeszéljük a részleteket és ennyi. Ez a felajánlás az első rossz tapasztalatig működik, de eddig csak becsületes emberekkel találkoztam szerencsére.

 

Klíma és szerelés számla nélkül? 

 

Megoldható! Mint minden termékre, így a klímákra is igaz, hogy beszerezhető számla és papírok, regisztráció nélkül, a szerelést pedig már gyerekjáték ezután!

Gyakran találkozunk ezzel az igénnyel, akár csak úgy, hogy több helyről kérnek árajánlatot az ügyfelek és lesz aki megsúgja, hogy mehet ez "okosba is".

Régi téma, soha nem is lesz vége, nem lepődöm meg rajta. De most azt is elmondom mit kaphat egy ilyen ajánlat mellé a vásárló. Érdemes tudni, hogy a fekete klíma sem lesz nulla áfás, nem ennek a felét szokás lecsípni az arra szakosodott cégeknél, tehát ez kb 10% spórolás, mehet mellé a szerelés áfájának egy része és így egy komplett szerelés ami került volna tokkal vonóval, garjeggyel, regisztrációval, számlásan mondjuk brt 200.000Ft-ba elérhető 180.000-ért, ennyit sprórolt ott hirtelen, abban a pillanatban az ügyfél! A komoly probléma majd akkor keződik amikor BÁRMILYEN meghibásodás bekövetkezik a klímánál, ugyanis a garancia csak addig garancia amíg a szerelő kiért a kapunkon kívülre, onnantól ez már csak egy nyűg a számára és kellemetlenség. Éppen ezért a rutinos "fusiszerelő" évente cseréli a számát, hogy ne legyen zaklatható, elérhető, számon kérhető. Személyesen ismerek ilyen " vállalkozókat", ugyanabban a munkásruhában, kopott kis dobozos autókkal járnak, soha nem adnak számlát és soha nem lesz egy normálisan működő cégük, minek is lenne.

 Az a javítás amit garanciában kellene elvégezni bizony piaci áron történik majd és ebben a percben máris ugrott a "megtakarítás" az elején, sőt, innen kezd lassan mínuszba csúszni a vásárlás, ugyanis minden cégnél a saját vásárlók kiszolgálása a cél, mindenki más csak utána következik ha javítani, karbantartani, gázzal tölteni kell a berendezést! Így lesz az olcsó vásárlásból egy folyamatos probléma forrás, ahol vándorcirkusz szerelők jönnek és mennek, toldozgatnak foldozgatnak, ez az örök korforgás ami minden évben megismétlődik.


A minőségi munkának, szakértelemnek, anyagoknak ára van, ezt az árat vagy kifizetjük előbb vagy utóbb majd a sokszorosát fogjuk, nincsenek csodák és ingyen ebéd.

 

 

 Lakásfelújítás, előkészítés, előcsövezés!A lakásfelújítás alkalmával gyakran a klíma lesz az a tétel, ami már nem fér bele a mindig elszaladó költségvetésbe. Érdemes már ilyenkor előrelátóan betervezni a lakásba és kialakítani a nyomvonalat, akár több szakma összefogásával, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

 

Fontos tudni: általában a klímaszerelők a villanyszerelőkkel egy időben munkálkodnak a felújítandó lakásba, gyakran összedolgozva és megbeszélve a szükséges elektromos teljesítményt, kiállásokat, nyomvonalat! A vízszerelő a másik szakember akire még szükség lehet, abban az esetben amikor a klímában keletkező kondenzvízet a lakáson belül, a vízes helységekben elhelyezett szifonba kell elvezetni.

 

A lakás ezen állapotában még egyszerűen megoldható az elektromos kiállás kiépítése a villanyszerelőnek, a klíma csővezetékének beépítése, bevésése a falazatba és a cseppvíz elvezetése egy összefolyóba. A munkálat pár tízezer forintból megoldható és később egy sokkal esztétikusabb végeredeményt kapunk, mivel nem lesz látható csövezés a lakásban, nem utólag kell a festett falat fúrni, a vezetékeket kábelcsatornázni.

Itt megjegyezném, hogy már vagy 10 éve nem divat a beltéri egység mellé a falra telepített konnektoros csatlakoztatás, bár villanyszerelők előszeretettel készítenek el ilyen kiállást. Ennél sokkal esztétikusabb az elrejtett bekötés, amit pont annyi munkával kialakítható.Az újravezetékelt lakásban érdemes külön hálózati körre tenni a klímát, elkülönítve olyan nagy fogysztóktól mint egy elektromos főzőlap, sütő vagy mosó-szárítógép amely az együtt működés esetén túlterhelheti a hálózatot. Szóló klíma esetében 10Ah-s biztosítékkal és 3x1,5mm-es MTK-kábellel, multi klíma esetében 16Ah-s biztosíték és 3x2,5mm-es MTK kábelre lesz szükségünk a kiépítéshez, de gyakran ezt a villanyszerelővel direktben szoktuk egyeztetni, segítve ezzel egymás munkáját.

 Egyes dizájn klímák belsőépítészeti értéket is képviselnek, mivel a lakás hangulatához igazodó kivitelben sokkal esztétikusabbak, mint egy sima, fehér berendezés. Az ilyen típusú klímákhoz minden esetben a falban elvezetett, nem látszó csövezést kell kiépíteni a tökéletes hatás kedvéért.

 A lakásfelújítás megkezdésekor már érdemes kérni egy felmérést. Itt megbeszéljük a szükséges kiállásokat, amiket elkészít a villanyszerelő, a vizes, majd pedig elkészítjük a klíma csövezésének nyomvonalát. Ezt későbbiekben a kőműves és a festő teljesen eltünteti. Amikor pedig aktuális a szerelés, csak feltesszük a klímát a már előkészített helyére és egy esztétikus végeredményt kapunk, ami évtizedekig használható a későbbiekben is. Legfelejbb a klímát kell az évek múltával kicserélni, de a csövezés később is használható marad.

 

Abban az esetben ha csak festés lesz a lakásban, akkor a glettelés után - de a készre festés előtt - érdemes a klímát felszereltetni a falra. Ügyelni kell rá, hogy a klíma teljesen körbe legyen takarva, fóliázva, mivel a fal csiszolása során a felülről nyitott beltéri egység hőcserélője porral szennyeződhet. A festők ezután a beltéri egységet lemaszkolva tudnak dolgozni,  akár a kábelcsatornát is a fal színére festve (mivel mázolható műanyagból készül).

Szokásos szerelési eljárás még a beltéri egység alaplapjának felfúrása glettelés után. Ezután a teljesen kész, festett falra csak a beltéri egységet szereljük fel, így nincsen már fúrás, faragás, csak egy rövid szerelés és esztétikus lesz a végeredmény a lakásban.

Komplett felújítás alkalmával a klímásoknak a villanyszerelőkkel egy időben kell felvonulni a munkára, mivel a két terület munkálatai összekapcsolódnaki. A klímások jelölik ki a szükséges kiállások helyeit, és a csövek bevésése alkalmával előnyös, ha nem kell a már frissen berakott villanyszerelési vezetékeket kerülgetünk a klímás csövekkel.

 

Nagyon fontos!

A klíma előcsövezését előszeretettel építik ki saját kezüleg a kivitelezést, felújítást végző vállalkozók vagy az ő embereik (akik ugye nem klímás szakemberek, csak láttak már hasonlót). A lakóparkokban, nagyobb építkezéseknél 90%-ban bizony rossz csövezésekkel találkozunk, amikor kihívnak minket a klíma beüzemelésére. Gyakran előfordul, hogy kompletten ki kell vésni a falból a beépített csöveket, újra húzni az áramot, de főleg a cseppvíz kivezetés nagy mumus. A cseppvíz szinte mindig rosszul van kivezetve, esetleg visszafelé lejt, nem megfelelő a csőméret, rossz helyre kötik be a vizesek, elázik miatta az egész fal nyáron.

 Praktikus tanácsként javasolnám, hogy az előcsövezést mindig azzal a klímás szakemberrel végeztessék el, aki a komplett szerelést elvállalja és végig fogja vinni. Így megspórolható az építőiparban annyira kedvelt egymásra mutogatás és a hozzá tartozó jelentős pótmunka, felesleges anyagfelhasználás.

 

 

Önkormányzati engedélyeztetés


Kedves ügyfeleink egy része szeretné a hatóságok előtt is legalizáltatni a lakása klimatizálását, így megosztom a tapasztalataimat ebben a témakörben is.

 

Az önkormányzatokat jelenleg a „nem tudom - nem engedélyezem - engedélyezem, csak nem tudom, hogyan” háromszögben kell megkeresni, ha a klímakiépítés kérdésével fordul hozzájuk az állampolgár. Mindegyik kerületnek más az építésügyi szabályozása és főleg ennek a gyakorlati kivetülése az engedélyezés folyamata, a szükséges papíroktól a begyűjtendő aláírásokig. Akár egészen szélsőséges példákkal is találkozhatunk a hivatali procedúra alatt.

A leggyakoribb eset, hogy félnek engedélyezni még azt is, ami nem engedélyköteles. Hiányos a szabályozás és a hivatalnok annyira félti az állását, hogy nem mer lepecsételni semmit sem, ezzel szürke zónában tartva a lakót, aki szeretné megoldani a lakása klimatizálását, de tanácstalan, hogy kihez is fordulhat ebben az ügyben.

 

Az egyik önkormányzatnál látványterv kell, a másiknál mérnöki tervezés, a harmadiknál csak be kell nyújtani egy papírt és kérelmezni, a negyediknél pedig fogalmuk sincsen róla, az ötödik pedig következetesen megtilt mindent, így fest nagyjából a mai budapesti engedélyeztetési eljárás. Így a legtöbb ügyfél egyszerű állampolgári engedetlenséget gyakorolva fogja és felszerelteti a saját feje után. Ezeknek a kusza jogviszonyoknak köszönhető, hogy oda és olyan módon is kerülnek klímaberendezések, amelyek valóban elcsúfítják - akár a műemlékileg is védett - épületeket, és olyan panellakások klimatizálását akadályoztatják, ahol sem esztétikailag, sem pedig műszakilag nincsen más megoldás, mint a homlokzatra való felszerelés.

 

Támpontként adok pár tanácsot. Panelek esetében egy kérdést érdemes intézni a közös képviselőhöz és általában ezzel letudható az engedélyezési procedúra. Aki panelben lakik, attól az én véleményem szerint nem elvárható, hogy a 40 fokos lakásban húzza ki a nyarat, csak azért mert egy hivatalnoknak fogalma sincsen, mit kezdjen a kérdéssel, és egyszerűen nincsen más megoldás az egyre forróbb nyarak elviselésére, mint a légkondicionálás. A légkondicionálók felszereléseinek egyetlen lehetséges helye a ház külső homlokzata, mivel gépészetileg nincsen más előkészítés, ahová felkerülhetne a kültéri egység. Egy-két kivétel adódik, ahol a tetőre is szerelhetünk berendezést, de ez csak páremeletes épület és a tetőszint alatt lévő lakásoknál megoldás. 

 

körfolyosós és társasházak esetében a szomszédokat feltétlenül érdemes megkérdezni, bár az új, inverteres berendezéseknél gyakorlatilag nem beszélhetünk már hangos klímáról. Így azonban elébe lehet menni a későbbi feljelentgetősdinek. A közös képviselővel is érdemes konzultálni és így már felkészültebbek lesznek a telepítés megkezdése előtt, mivel előfordulhat olyan műemléki védettség, ami korlátozza a szerelési munkálatokat.

Szívesen segítek a hatósági engedélyeztetésben, amennyiben műszaki adatokra, klímaméretekre van szükség, ha ezzel segítem a lakót az engedély megszerzésében, de nagy általánosságban elmondhatom, hogy a klímák 99%-ánál senki nem kéri a hivatalok engedélyét, pont a fenti tapasztalatok miatt.

Nekünk mint beszerelő cégnek, akár mindegy lehetne az engedélyezés folyamata, mivel a fúró elindul az árammal ezek nélkül is, viszont tudom, mennyire kellemetlen, ha a körültekintés nélkül elvégzett munka a későbbiekben problémát okoz a lakónak. Így inkább tervezzük meg közösen a legjobb megoldást, bevonva akár a szomszédokat és a közös képviselőt vagy a lakóközösséget - ha szükséges - a kivitelezés menetébe.


Mekkora legyen a klíma teljesítménye?


 

A klímás cégek oldalain gyakran találni négyzetméter alapú számológépet, amivel akár kalkulálható is a szükséges teljesítmény, de ennél azért egy kicsit bonyolultabb, ill. más szempontokból egyszerűbb is a kiválasztás. Ezekről a szempontokról szeretnék egy kicsit hosszabban iránymutatást adni, mivel csak négyzetméter alapján kiszámolva nem biztos, hogy a megfelelő teljesítményű klímát fogja kiválasztani.

 

Az első és legfontosabb kritérium a szoba/lakás várható hőterhelése, ami az alábbi tényezőkből áll össze: 

 

- az épület benapozottsága

- ablakfelületek mérete és tájolása

- határoló falak elhelyezkedése és benapozottsága

- a mennyezet felől érkező várható hőterhelés (lapostető, tetőtér)

- a lakók vagy dolgozók létszáma

- mennyire zegzugos a lakás, mennyire nyitottak a terek

- elektromos eszközök, számítógépek, konyhai berendezések hőkibocsátása

- alapterület, amit hűteni szeretnénk

- milyen hőmérsékletkülönbséget szeretnénk elérni (van, aki 20 fokban érzi jól magát és van, aki csak pár fokot hűtene a lakásán)

- várható árnyékolás nyáron, redőny, árnyékoló, fák, bokrok

- környék jellege (fás, parkos rész vagy pedig belvárosi környezet, kőfalakra, aszfaltozott utcára néző lakás

- szigetelés ( ez csalóka, mert a szigetelés addig segít amíg nincsen tartós meleg, utána már nem engedi kihűlni a lakást)

 

A felmérés során ezeket a körülményeket kell figyelembe venni és korrigálni a sima négyzetméter alapú számítást.

A klíma kiválasztása során nem az egész lakás alapterületét kell figyelembe venni , hanem az ajtókkal határolt hűtendő terület nagyságát és ehhez kell illeszteni a klíma teljesítményét. Miért fontos ez? Azért, mert nincsen jelentősége a hűtés szempontjából azoknak a tereknek, amelyeket nem érint a klimatizálás: nem egybefüggő terek, beugrók, szobák, mellékhelyiségek. Tehát a 80 négyzetméteres összterületű lakásból, ha csak a 20 négyzetméteres nappalit klimatizáljuk, amit ajtó választ el a lakás többi részétől, akkor erre a méretre kell a klímát is kiválasztani.

A leggyakrabban alkalmazott méretek a 2,5 kW-os, a 3,5 kW-os és ritkábban az 5 kW-os hűtőteljesítményű klímaberendezés. A klíma teljesítménye - mint már említettem - nem azonos az elektromos áram fogyasztásával, hanem egy, a hideg levegő szállítási értékéből származtatott mérőszám, ami megmutatja a berendezés hűtési képességét. Egy korszerű, inverteres klíma széles tartományban tudja változtatni a teljesítményét a változó körülményekhez igazodva és így éppen csak annyira hűti a lakást, ami a kellemes hőérzetet biztosítja, illetve az áramfogyasztása is minimalizálódik.

 

Általánosságban adnék pár tanácsot a kalkulációhoz. A 2,5-ös klíma a kis szobák, nappalik, hálószobák hűtőberendezése, nagyjából 20-24 négyzetméterig, ha nincsen a szoba sugárzó hőnek kitéve folyamatosan, nem nyugati fekvésű, esetleg sarokszoba, aminek a falai is folyamatosan melegednek.

A 3,5 kW-os klíma már 30-40 négyzetméteres teret is megbízhatóan lehűt, az amerikai konyhás, nappali + konyha kombinációk esetében is ideális választás, mivel a konyhában keletkező plusz hőterhelést is képes kompenzálni a felmelegedéssel együtt. A leggyakrabban ezt a méretet szoktam ajánlani, mivel nincsen kiugró árkülönbség a 2,5 kW-os klímához képest és méretben, áramfogyasztásban pontosan ugyanakkora a két berendezés, illetve az inverteres szabályzásnak köszönhetően ez is akkora teljesítményt vesz majd fel, mint amire az adott pillanatban szükség van a hűtéshez. Ám a végső kapacitási tartaléka mégis jóval több, mint a kisebb társának.

 

Az 5 kW-os teljesítményű klíma már egy teljesen más kategóriát jelent: sokkal méretesebb a beltéri egysége, jellemzően 100 cm feletti a hosszúsága és jóval nagyobb hőcserélővel rendelkezik a beltéren és kültéren egyaránt, illetve akár 100-150 ezer forinttal is drágább, mint az egy kategóriával kisebb klíma. Érdemes tehát körültekintőnek lenni a vásárláskor. Az ilyen méretű klímának akkor van jelentősége, ha egy kisebb berendezés már nem érné utol magát még folyamatos üzemben sem, mivel nem elegendő a hideglég-szállítási képessége, amivel lehűtené a teret. Jellemzően ezt a klímát 40-60 négyzetméter alapterülető egy légterű helyiség hűtésére szoktuk ajánlani, ahol már szükséges ez a hűtőteljesítmény. Az ennél nagyobb vagy osztott tereket célszerűbb inkább kettő vagy több kisebb teljesítményű klímával hűteni, hogy ne alakuljon ki jelentős hőkülönbség a lakás egyik vagy másik sarka között és egyenletesebb legyen a hűtés, nem pedig pontszerű.

Az 5 kW-os klíma kültéri egysége is már egy méretesebb darab, gyakran nem is lehet szimplán az ablakon kitenni a kis klímáknál megszokott módon, hanem létra, esetleg állványozás használatával kerül kiépítésre. Az 5 kW-os hűtőteljesítményű klímaberendezéseknél általában az elektromos előkészítés is több figyelmet kíván, külön körre elhelyezve a klímát és 2,5 mm-es rézvezetékkel kábelezve a kismegszakítóig. A kültéri egységet 550 cm-es konzolra szoktuk elhelyezni, ami megfelelő távolságot biztosít a fal és a klíma között, így segítve a megfelelő légáramlást és a kültéri egység optimális hőcseréjét a szabad levegővel.

 

A felmérés alkalmával az épület adottságait és a lakók életvitelét szem előtt tartva ajánlunk olyat klímaberendezést, ami a legnagyobb kánikulában is teljesíti az elvárásokat és hosszú távra is optimális megoldást jelent majd az ügyfélnek. A méretezést pár kérdést megbeszélve akár telefonon is tisztázni lehet. Nagyon gyakran sokkal nagyobb klímában gondolkodnak az ügyfelek, mint amekkora a lakás valós igénye. Ez felesleges kiadást jelent, aminek nem lesz később gyakorlati haszna, így érdemes mindig tanácsot kérni vásárlás előtt és mi igyekszünk a legjobb tudásunk szerint segíteni.

 

 

Mennyit áramot fogyaszt egy klímaberendezés?

 

Általánosságban elmondható, hogy egy korszerű, inverteres klíma a leggyakrabban kiépített 3,5 kW-os névleges teljesítménnyel 600-1000 watt környékén fogyasztja majd az áramot óránként. Ezt a jelenlegi 40Ft/kWh árral kell beszorozni óránként, ameddig egy napon belül használni fogjuk a klímánkat. Fontos tudni, hogy ez az adat egy felmelegedett szobát és elindított klímát jelent, amikor már megtörtént a lehűtés fázisa és klímánk a kisebb üzembe kapcsol (inverter). Akkor 300-600 watt környékén lesz a folyamatos fogyasztása a hűtés függvényében. Mivel nem 24 órás folyamatos üzemben használjuk a klímát, hanem jellemzőbb a munkából megérkezéskor még 5-6 óra időtartamú használat és hűtés, így nagyjából megsaccolhatjuk a várható fogyasztást.

 

Mivel elég gyakran nekem szegezik a kérdést felméréskor, hogy mennyivel lesz nagyobb várhatóan a villanyszámla, így megpróbálok erre a nehéz kérdésre általánosan válaszolni. Egy átlagos lakás és egy darab működő klíma esetében 6.000-8.000Ft/hó a várható villanyszámla növekedés a saját tapasztalatom és ügyfelek elmondása alapján. Mivel egy nyáron 2-3 hónapot kell intenzívebben hűteni, így 20-25.000Ft/szezon költségre számíthatnak. Természetesen ezt a költséget nagyban befolyásolják a klíma típusa, energetikai besorolása „EER, SEER, COP, SCOP” értéke, a használati szokások, az elvárt hűtési intenzítás, a lakás benapozottsága, szigeteltsége, ablakok helyzete és fekvése. Mindezeket számítsába véve igyekeztem egy támpontot adni a várható áramfogyasztásról.

Mivel az inverteres klímák széles tartományban adják le a teljesítményüket így a lehűtés fázisa után már sokkal energiatakarékosabban működnek, mint a régebbi konstrukciós klímaberendezések. Ennek a működésnek is köszönhető, hogy általánosan elterjedtek az A+ és A++ os energiaosztályba sorolt klímák, amelyek működésük során kedvező áramfogyasztással párosulva jóval nagyobb komfortérzetet nyújtanak.

 

Fűtési üzemmódban többet fogyasztanak a klímák, mint amikor csak hűtésre használjuk. Általában az energetikai besorolásukat mindkét üzemmódban megadják a gyártók egy műszaki adatlapon (pl: A+/A), ahol az első a hűtés, a második pedig a fűtés értéke. A fűtéskori áramfelvételt nagyban meghatározza a külső levegő hőmérséklete, mivel a hőszivattyús elven működő klíma a környezeti levegőből „vonja ki a hőt”, tehát a hatékonysága jelentősen romlik a kemény mínuszokban. A kifejezetten fűtésre is alkalmas klímák mínusz 15-20 fokos hidegben is adnak még le használható teljesítményt, de a hagyományos modellek ilyenkor már leginkább csak az elektromos fűtőtestek hatékonyságával képesek dolgozni. 


 

Fűtés klímával? Igen!

 

A mai korszerű, inverteres klímákkal nagyon jó hatásfokkal és komfortosan lehet fűteni a lakásunkban. Tökéletesen alkalmas például egy hálószoba felfűtésére lefekvés előtt vagy a nappaliban tévézéshez egy hidegebb napon, mivel gyorsan felfűti a légteret és sugárzó hőérzetet biztosít.

A közkeletű tévhittel ellentétben a klímákban nem fűtőszál melegíti a levegőt, mint a hősugárzókban, hanem hőszivattyú készíti a meleget, a klímában lévő hűtőközeg összesajtolásával és kitágulásával. A fűtő üzemmódban a klímában fordítva működik a hőáramlás: belül képződik a meleg, míg a kinti hőcserélőt hűteni fogja a készülék.

 

Fontos tudnivaló, hogy a kültéri egységünknél, főleg párás időben, lekondenzálódik a nedvesség és a kültéri tálcában csapódik le, illetve kifolyik a klíma alján. Ez a folyadék a hideg időben megfagyhat és feltorlódhat a tálcában, majd a klíma kültéri egységének lapátját elérve tönkreteheti a klímánkat. Ennek a jelenségnek a megelőzésére alkalmazzuk a kültéri cseppvíztálca fűtését egy behajlítható fűtőszál és az ezt bekapcsoló termosztát beépítésével. A termosztát nulla fok alatt bekapcsolja  a fűtőszálat és nem engedi belefagyni a lekondenzálódott párát a lefolyóba. Hosszabb cseppvízcső esetén magát a csövet is fűteni kell, mivel hiába fűtjük fel a kifolyást, ha egy másik szakaszon jégdugó képződik és nem a kijelölt helyre távozik a víz, hanem szabályozatlanul a csepptálcából az erkélyre, a földre, a szomszéd ablakába stb.

 

Az inverteres klímákkal akár -20 fokos kinti hőmérsékletnél is lehet fűteni (igaz, ekkor már jelentősen rosszabb a hatékonysága, mint amikor kisebb hőkülönbséget kell kiegyenlítenie). A fűtésre használt energia a kinti hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan növekszik. Mindegyik klímának van egy hatásfok-görbéje, ami azt mutatja, hogy egy egység villamos energiából hány egység hőenergiát képes leadni a készülék, és mindezt milyen külső hőmérséklet mellett. Ez a mérőszám az SCOP érték ami egy szezonálisan és földrajzilag méretezett mennyiség, ami az adott éghajlatnak megfelelő valós hatékonysági értéket modellez és próbál közelíteni a valós használathoz, nem pedig egy marketing szám, mint a személyautók katalógusbeli benzinfogyasztása.

 

A klímával történő fűtést úgy kell elképzelni, hogy amelyik szobában van beltéri egység, ott meleg lesz, ahol nincsen, ott pedig nem. Pontosan ugyanúgy történik ez, mint egy radiátoros fűtésnél. Tehát egy teljes lakás fűtéséhez több beltéri egységre is szükség lesz, illetve a kisebb helyiségek (fürdőszoba, wc stb.) infra paneljeiről vagy más fűtési megoldásról is gondoskodni kell. Nagyobb terek, nappalik vagy hálószobák temperálására viszont kifejezetten alkalmas egy fűtésre optimalizált klíma. Gyorsan és hatékonyan emeli a szoba hőmérsékletét, mindezt energiatakarékosan és gázhálózattól független módon.

 

Nem mindegyik típus alkalmas a hazai viszonyok között a teljes téli időszakban való fűtésre, ellenben vannak olyan klímák, amelyeket kifejezetten erre optimalizáltak a gyártás során. Ezek akár -30 Celsius fokban is elegendő teljesítményt adnak le a fűtés során, de az általánosan elterjedt -15 Celsius fokos hőmérsékleten történő fűtés már bőven elegendő az elmúlt telek átlaghőmérséklete alapján. Mediterrán országokban gyakori, hogy nincsen más fűtési mód, mint pár darab klíma felszerelve a házban, mivel az enyhe tél nem teszi szükségessé komolyabb és költségesebb fűtés kiépítését.

 

Amíg hűtésre szinte bármelyik gyártó készüléke megfelelhetet, addig fűtésre kizárólag minőségi klímaberendezést szabad megvárásolni. Drasztikus a különbség a japán gyártók javára zajszintben és hatékonyságban egyaránt, a prémium gyártók klímáinál szinte nincsen eltérés hallás alapján a hűtés és fűtés közötti zajszintben, míg ez közel sem mondható el egy középkategóriás klímaberendezés esetén. A klímák fűtés üzemmódban sokkal nagyobb üzemi nyomáson dolgoznak és ez jól hallható zajként jelentkezik az olcsóbb készülékek kültéri egységében.

 

A gázellátás bizonytalansága miatt egyre keresettebbek ezek a klímakészülékek, mivel a legegyszerűbb módon adnak biztonságos alternatívát a lakás fűtésére  - arról nem is beszélve, hogy mellette még a nyári hűtés funkcióját is ellátják. A kivitelezése egy klímákkal történő fűtésnek nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy komplett gázos rendszer kiépítése, engedélyeztetése.

 

Amennyiben házunkban padló- vagy falfűtés található, érdemesebb a klíma komplexebb változatában gondolkodni és egy hőszivattyút telepíteni a fűtésre használt víz melegítésére. A radiátoros rendszerekhez képest sokkal kisebb előremenő vízhőmérsékletre van szükség (35-40 fok), így egyetlen hőszivattyúval a komplett lakás is kifűthető gazdaságosan. A nagyon hideg téli napokon a készülékbe épített elektoromos patron segíti a hőszivattyű működését, így akkor sem maradunk fűtés nélkül, ha pár napra a működési tartomány alá csökkent a kinti hőmérséklet.

 

Egy személyes történettel ilusztrálnám, mennyire fontos a minőségi klíma kiválasztása a fűtéshez. A raktárunkban egy ideje porosodott pár megmaradt klíma, amiket „majd hozzám jó lesz” felkiáltással felszereltünk a lakásomba a fiúkkal. Hűtésben remekül működött a rendszer, de az első hideg napon megdöbbenve tapasztaltam, hogy mindkét klíma annyira hangosan zúg, hogy a szomszédokra való tekintettel nem használom télen. Azóta sokkal hitelesebben érvelek egyes tipusok mellett egy felmérés alkalmával, mint előtte bármikor. Konkrétan a fűtésre leginkább ajánlható klímák: Mitsubishi, Fujitsu, Panasonic. A többi márka csak kompromiszumokkal, vagy csak a felsőkategóriás tipusaikkal teljesíti azokat a követelményeket, amiket ez a három márka alapból is megbízhatóan és hosszú távon képvisel. Nagyon halkan, finoman szabályozva és tartós hidegben is megbízhatóan működnek, soha nem volt még szervizes probléma velük.

 

Gyakran hallani reklámokban a Geo- és H-tarifa kifejezést, de nem egyszerű eligazodni sem az árakban, sem a szabályozásában a szolgáltatóknál a bikkfanyelven megfogalmazott tájékoztatók miatt, pedig egy megtérülő befektetést jelent, amennyiben korszerű és energiatakarékos eszközöket használunk a villannyal történő fűtésre.

Geo-tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltatónál igényelhetjük. Feltétele egy külön mérőóra, amit a szolgáltató ingyen telepít, viszont a házba történő bevezetést az órától már nekünk kell kiviteleztetni egy engedéllyel is rendelkező villanyszerelővel. Az áram kétszer két órás időszakon kívül - ami reggel 8-10 óra között, és délután 16-18 óra között tart - áll a rendelkezésünkre az alábbi tarifatáblázat szerint az év 365 napján. Az igényléshez legalább 3-as hatékonysággal rendelkező (COP) berendezés (klíma vagy hőszivattyú) szükséges. Erről egy tanúsítványt kell kérnünk a készülék forgalmazójától, majd engedélyeztetni az áramszolgáltatónál.

A GEO-tarifára csak a hőszivattyús berendezést, a H-tarifára egyéb megújuló energiaforrásunk energiaellátását is rá lehet kötni fix bekötéssel. Ha a hőszivattyú gyári tartozéka az elektromos rásegítő fűtés (ami arra hivatott, hogy –6, –8 °C alatt a hőszivattyús üzemre rásegítsen), akkor az is megkaphatja a kedvezményes tarifát. Előnye a Geo-tarifának, hogy tavasztól őszig a nyári időszakban a hűtéshez szükséges energiát is vételezhetjük a kedvezményes árral.

 

H-tarifa bármelyik szolgáltatónál törvényi előírás szerint elérhető, viszont csak az ősztől tavaszig terjedő időszakban. A H-tarifánál nincsen csúcsüzembeni kimaradás, ami praktikus lehet, mivel egy hőszivattyút nem kell külön szabályozni, hogy a leolvasztás üzemmód éppen ne egy áramszünet idejére essen, ami károsíthatja is akár a berendezésünket. 

 

Normál esetben ahány amper van a házban nappali áramban, térítésmentesen annyi ampert lehet igényelni a hőszivattyús berendezéshez. 

 

Hogyan működik ez a gyakorlatban? A felszerelt klímáról vagy hőszivattyúról adunk a számla mellé egy gyártói bizonylatot, kitöltjük és lepecsételjük az áramszolgáltató által rendszeresített tanúsítványt és ezzel a komplett dokumentációval lehet a tarifát igényelni az áramszolgáltatónál. A sikeres elbírálás után kiépítik a vételezési pontot a házban (külön villanyórát), ahová a villanyszerelő bekötheti a hőszivattyút vagy a klímaberendezést.

 

Lakossági villamos energia díjak (Ft/kWh) ELMÜ
 

 Energia díj
Rendszer
használati
díjak
ÁFA
(27%)
Bruttó
áramdíj
A1 kedvezményes árszabás 15,06 13,475 7,70 36,24
A1 normál árszabás 16,10 13,475 7,98 37,56
A2 árszabás csúcsidőszak 19,98 13,475 9,03 42,49
A2 árszabás völgyidőszaka 11,88 13,475 6,84 32,20
B árszabás 11,25 7,005 4,92 23,18
B GEO árszabás 12,16 7,005 5,17 24,34
H árszabás 11,25 7,005 4,92 23,18

 

 

 

 

 

 

 

Hová lehet a klíma kültéri egységét felszerelni?


Társasházak, belvárosi lakások, műemlék épületek

Már a klímaszerelő szakember felmérése előtt érdemes a ház közös képviselőjével konzultálni a kültéri egység lehetséges elhelyezési helyéről, illetve az érintett szomszédokkal egyeztetni, amennyiben egy közös helyiségben (folyosó, lépcsőház, előtér, udvar) lesz a klíma kültéri egysége felszerelve.

Számos konfliktus forrása lehet, ha nem vesszük figyelembe egy lakóközösség elvárásait. Később akár peres úton is leszereltethetik Önnel a berendezést, ha nem kellő odafigyeléssel lett kiválasztva a készülék helye. A kültéri egységekről elmondható, hogy bár nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években ezek a berendezések, és napközben, utcai zajszint mellett minimálisan hallani csak a hangjukat, de éjszaka a nyitott ablaknál alvó szomszédok sérelmezhetik a folyosón zúgó hangot. Amennyiben van saját terasza a lakásnak, úgy oda kívülről nem látható módon, többnyire szabadon felszerelhető a klíma. Itt sem árthat viszont egy elvi beleegyezés a szomszédtól, főleg ha arra nyílik a hálószoba ablaka és szeretne beszélő viszonyban maradni vele a későbbiekben is.

 

A cseppvizet be lehet vezetni az esőcsatornába, ha van a közelében, vagy felújítás esetén érdemes egy bűzelzáró közbeiktatásával a lakás összefolyójába bekötni.

Amennyiben egyik megoldás sem jöhet szóba, akkor marad a vödrös összegyűjtés, vagy a teraszra kitett nagyobb cserepes növény, amit folyamatosan öntöz a klíma cseppvize és elpárologtatja a vizet. A növények nagyon hálásak ezért az öntözésért és sokkal esztétikusabb megoldás egy bokor a teraszon, ami eltünteti a vizet, mint egy műanyag vödör, amiből alkalmanként ki kell önteni a cseppvizet.

 

A klíma kültéri egységének felszerelésekor nagyon fontos szempont a későbbi szervizelhetőség, megközelíthetőség. Mivel a klíma kültéri egységén vannak a gáztöltéshez szükséges szelepek, így kizárólag ezeken a csatlakozásokon lehet a későbbiekben pótolni az idők során esetleg elszivárgott hűtőközeget.


Gyakran kérik az ügyfelek, hogy a klíma kültéri egységét tűzfalakra, kémények mellé nem látható helyekre szereljük fel. A megközelíthetőséget a későbbiekben is szem előtt kell tartani! Komoly költségei lehetnek a karbantartásnak, ha minden alkalommal csak alpinista tudja biztonságosan megközelíteni a klímát, vagy darus autót kell kihívni a gáztöltéshez.

A másik szempont a kültéri karbantarthatósága. A használat során rengeteg levegőt keringet át a hűtőbordákon, így leadva a bentről kiszivattyúzott hőmennyiséget a kültéren. A hűtőbordákon jelentős mennyiségű por rakódhat le, a nyárfás helyeken pedig a nyárfa termése teljesen eltömi a lamellák közötti réseket. Ezt az állapotot mindenképpen meg kell szüntetni karbantartáskor, mivel a jelentős energiaveszteség mellett a berendezés meghibásodását is okozhatja. A fentiek miatt érdemes tehát kompromisszumos megoldásokban gondolkodni, ami ötvözi a szerelhetőséget és az esztétikumot.

 


Műemlék épületek


A fentiek figyelembevételéhez még az is hozzátartozik, hogy rendszerint a ház belső udvara, folyosója is műemléki védelem alatt áll, így csak speciális megoldásokkal lehet ezeket a lakásokat lehűteni. Ilyenek lehetnek a rejtett, eldobozolt kültéri egységgel működő berendezések. Ezeknek a felszerelését is érdemes egyeztetni a ház közös képviselőjével a munkálatok megkezdése előtt.

 A homlokzatra semmiképpen sem szerelhető fel a klíma, és a teraszon történő elhelyezés esetén is előfordulhatnak egyedi szabályozások. Ezekről érdemes tájékozódni, akár a helyi önkormányzat építésügyi hatóságától is állásfoglalást kérni (lehetőleg írásban, mert később ez lehet a hivatkozási alap!).

 Védett épületre, udvarra, falazatra nem vállaljuk el a felszerelést még az ügyfél kérésére/felelősségére sem, mivel ebből később nagyon komoly perek származhatnak!

A felméréskor minden esetben tisztázandó kérdés a lakás elektromos hálózatának állapota, mivel még mindig gyakran találkozunk alumínium vezetékekkel és korszerűtlen megszakítókkal, amelyek már a klíma kiépítése előtt sem tudták a lakás elektromos ellátását megfelelően biztosítani. Ilyen esetben szükség lehet villanyszerelő bevonására, vagy éppen a rendszer bővítésére, átépítésére is.

 

Családi ház

Családi ház esetében a legegyszerűbb a helyzet: szinte bárhová helyezhető a berendezés, kivéve, ha a helyi szabályozás nem engedélyezi az utcafronti megjelenést. Mivel sok a lehetőség, így itt a legkönnyebb megtalálni a kompromisszumos megoldást.

Emeletes családi házaknál gyakori kérés, hogy helyezzük el a beltéri egységet a lépcsőfeljáróban, és majd az hűti a felső és alsó szintet is. Ez cseppet sem praktikus megoldás, mivel a hideg levegő a fajsúlyánál fogva lefelé vándorol, így kizárólag az alsó szinten lesz érezhető a hatása; sőt, ha a lépcső lefelé még a pincébe is vezet, akkor a hideg levegő oda vándorol majd a lakótér helyett.

A kétszintes házaknál mindenképpen felülről kell megkezdeni a hűtés kiépítését, mert optimális esetben a fenti szinten bekapcsolt légkondicionálók képesek a lenti szintre is érezhető hatást gyakorolni. Természetesen napsütötte, nagy üvegfelületekkel ellátott nappalikat csak a lakás megfelelő, legmelegebb pontján elhelyezett berendezés tud lehűteni - és itt még a kiegészítő árnyékolásra is szükség lehet.

 

A családi házak, társas házak tetőtere már problémásabb, mivel ha nem szerelhető oldalfalra a kültéri egység, úgy a tetőn kell elhelyezni azt, megbontva a szigetelést, cserepezést. Ehhez többször ipari alpinistát és tetőfedő szakembert kell bevonni, hogy profin elvégezhessük a munkát. Ha csak így oldható meg a klíma kiépítése, akkor ne várja meg vele a nyarat! A főszezon helyett az ilyen összetett beavatkozásokat sokkal költséghatékonyabb az elő- vagy utószezonban elvégeztetni, mivel akár többnapos munka is lehet egy komolyabb rendszer kiépítése. Előfordulhat az is, hogy a főszezonban nem talál kivitelezőt, aki a 60 fokos padlástérben nekiáll a szúrós üveggyapot szigeteléssel bajlódni, és kénytelen lesz kivárni a munkakezdéssel, amíg eljön az utószezon.

 

Panel lakások

Panel esetében rendszerint adottak a körülmények, nincsenek nagy bravúrok és kihívások sem, legfeljebb a betonvas erdő okozhat némi meglepetést, amin át kell küzdeni magát a fúrónak. Sok szerelővel ellentétben szeretem a panelt szerelni, mivel szép, tiszta munkát tudunk végezni, kiszámítható menetidőkkel. A legkomolyabb ipari eszközükkel dolgozunk, mivel csak így lehet ebben a kemény anyagban szerelni, de még ezeket is megviseli a panelfúrás, így rendszeresen pótolni kell az elfáradt eszközöket.

Gyakori kérdés: hogyan kerül ki a kültéri egység a homlokzatra a magasba állvány és alpintechnika nélkül? A megoldás a kollégák jó kondíciója, amivel az egyik ablakból kihajolva felfúrják a konzolokat az ablak alá, majd kiemelik a kültéri egységet és a helyére szerelik. Nem veszélytelen és nem könnyű munka, de sajnos nincs másik alternatíva. Megjegyezném, hogy itt jelenthet problémát a túlságosan széles, utólagosan beépített ablakpárkány vagy az ablak elé szerelt konyhapult, mivel így már nem kivitelezhető az előbb leírt szerelési megoldás, nevezetesen nem lehet hozzáférni annyira az ablakhoz, hogy kinyúlva felszerelhető legyen a klíma kültéri egysége.

Panelok esetében, ha nem az erkélyre szerelünk általában, a cseppvíz elvezetése a szűk keresztmetszet, mivel nem csepeghet a járdára, lépcsőre stb., illetve magasabb szinten történő felszerelés esetén a kicsepegő víz a házak közötti légmozgás miatt az alsó szomszédok ablakán landol, ami konfliktusokat hordozhat magában. Ha van terasz, akkor a kültéri egységet többnyire itt helyezzük el, a cseppvíz gyűjtése pedig vagy vödörben történik, vagy cserepes növényre irányítva.

Ha éppen nagyobb felújítás, átépítés zajlik a lakásban, akkor megoldható a cseppvíz elvezetése egy összefolyóba. Ebben az esetben viszont a bűzelzárásról kell gondoskodni, mivel a lefolyó csövezésén keresztül eláraszthatja a lakást a csatornabűz. 

A panel falakba nem véshető a csatornák csövezése, mivel ezek teherviselők is egyben. Csak statikus bevonásával dönthető el, melyik fal alkalmas átalakításra, és melyik nem, mert központi teherhordó.

A leggyakoribb szerelési megoldás az ablakon kihelyezett kültéri egység, és rögtön beállva a függöny vonalával egy síkban elhelyezett beltéri egység, kábelcsatornás elvezetéssel. (Képeket a galériában talál.)

Legrosszabb helyzetben a nyugati, délnyugati fekvésű lakások tulajdonosai vannak. Itt napnyugtáig folyamatosan melegíti a falakat a napsütés. Kánikulában a légkondi egész napos működésére is szükség lehet, hogy éjszakára elviselhető legyen a hőmérséklet. Praktikus a klímakészüléken felül még árnyékolókat is felszerelni, mivel ezekkel nagymértékben csökkenthető az energiafelhasználás, és sokkal kisebb lesz a hőingadozás a lakáson belül.

 

A panelekben - a viszonylag fiatal építésüknek köszönhetően - nem szokott elektromos probléma lenni a légkondicionáló működtetésével. Egy sima konnektoros becsatlakozással általában bőven elég a kapacitás; még biztosítékot sem kell cserélni hozzá, főleg egy korszerű, inverteres klíma esetében. 

 

Gyakorlati tapasztalat, hogy a szigetelt panelek ugyan egy héttel később melegednek fel a kánikulában, de ha már felforrósodtak, akkor az éjszaka folyamán sem fognak visszahűlni, ugyanis a hőszigetelés megtartja a vasbetonban a meleget.

Sok ügyfelünk a ház leszigetelése után kopogtatott be hozzánk, mivel eddig éjszaka lehűlt a lakása, most meg a szigetelés a meleg napokon visszafelé dolgozik, és hőtárolós kályhává változtatja a légteret. Az ablakon belépő magasabb spektrumú infrasugarak nem képesek a szigetelésen kilépni. Így nemcsak télen csökkentik a falazat hőveszteségét, hanem nyáron is bent marad a meleg a lakásban.

 

Alpintechnikás telepítések, tűzfalak, tetők, homlokzatok


Számos esetben a klíma telepítése életveszélyes, vagy normál szerelési módokkal nem megközelíthető helyeken történik, ebben az esetben képzett és engedélyekkel rendelkező ipari alpinista bevonásával végezzük el a szerelést, aki a megfelelő felszereléssel és biztonságosan tudja elvégezni a munkát.

 

Amikor egy felmérés során azt látom, hogy a szerelés csak alpintechnikával kivitelezhető felveszem a kapcsolatot alpinista kollégánkkal, aki egy megbeszélt időpontban megnézi a helyszint, és eldönti a biztonságos kivitelezéshez szükséges megoldásokat. Mivel én magam nem vagyok alpinista így neki kell eldöntenie mennyire vállalható a kockázat és hol vannak a tetőn olyan kikötési pontok ahonnan biztonságosan elérhető a munka helyszine. A lakások tulajdonosai gyakran alábecsülik ennek a biztonsági intézkedésnek a fontosságát, mondván, hogy a tetőre ők is kimentek már egyszer és nem olyan vészes, viszont más kérdés egy percre megcsodálni a panorámát és megint más a tetőt megbontva felszerelni egy 40 kilós kültéri egységet.

Mivel Kft-ként dolgozunk és nem egyszemélyes vállalkozásként aki dönthet úgy, hogy ő bizony nem fél 5 emelet magasban egy tetőn dolgozni és vállalja ennek a kockázatait, nekem a dolgozóinkért is felelős döntést kell hozni, amelyik munka veszélyes azt a szerelést specialistára bízzuk.

 

Általános tanácsként azt javaslom, hogy ha valakinek kizárólag ilyen típusú szereléssel oldható meg a klimatizálás, akkor ne várja meg a kánikulát és a főszezont vele, mert nem lesz klímás szakember, aki a dömpingben nekiáll egy többnapos előkészítést igényelő munkának! Az ilyen veszélyes és hosszabb kivitelezést igénylő munkákat szezonon kívül érdemes megrendelni, mivel jóval olcsóbban és hatékonyabban tudunk ilyenkor dolgozni.

 

A normál szerelési magasság, ami létráról még megoldható, körülbelül 6 méter. Az ennél magasabb kültéri elhelyezéskor állványozást, alpinistát vagy kosaras darut kell biztosítani a szereléshez.


A kültéri extrém helyre, tűzfalra történő telepítésekor azzal is kalkulálni kell, hogy meghibásodás, karbantartás esetén ugyanezekre a megoldásokra lesz majd újra szükség. Ezért, ha van más megoldás, nem érdemes a kültéri egységet megközelíthetetlen helyre felrakatni, mert később jelentős költségekkel jár a legegyszerűbb javítás is!Állványozás.


Cégünk rendelkezik saját állványzattal amivel 8 méteres magasságig kényelmesen felszerelhőek a klímaberendezések. Az állványzat és állványozás külön tétel az árajánlatban mivel elég körülményes a mozgatás és időigényes az összeszerelése is az állványzatnak. Speciális esetekben csak erről szerelhető fel a klíma ha nagyobb berendezésről van szó és gyakran akár több napos munka lehet a szerelés. A főszezonban nem vállunk el állványos szerelést mivel minden kapacitásunkat a hagyományos és egyszerűbb kivitelezésre fordítjuk. A nyári kánikulában rendkívül embertpróbáló feladat a klímaszerelés és nem nehezítem ezt még a kollégáknak nagy magasságban végzett állványos munkával is.Cseppvíz elvezetése

 

A cseppvíz elvezetése minden klímaszerelés alkalmával egy nagyon fontos tényező. Szigorúan tilos az utcára, járdára kivezetni, így ennek a megoldására minden esetben a felméréskor adunk javaslatot a helyi adottságok figyelembevételével. Előfordulhat, hogy vízvezetékszerelőt is bevonunk a munkálatba, ha lakáson belüli kiépítés szükséges, esetleg bevezetjük az esőcsatornába. Ez utóbbi megoldásnak lehetnek hátrányai is, mivel a csatornából bomló anyagok szaga érkezhet a beltéri egységbe. A szagok megelőzésére szoktuk beépíteni a falba a HL138-as jelzésű bűzzáró szifont, ami megakadályozza, hogy a csatornából érkező szagok a klímán keresztül elárasszák a lakás levegőjét. A szifont még a klíma előcsövezésekor bevéssük a falba és a későbbiekben sem látszódik majd a vakolat alatt.

 

A klímából kicsepegő víz a beltéri egységben keletkezik, a klíma kompresszor által lehűtött hőcserélőn kicsapódik a légköri nedvesség, mint a hideg pohár falán az apró vízcseppek. Ezt a lecsepegő folyadékot a klíma belsejében összegyűjti a cseppvíz tálca és egy csövön keresztül kivezetjük a beltéri egységből, általában a szabadba vagy egy gyűjtőedénybe. A kondenzvíz kiválóan alkalmas növények öntözésére, sőt erkélyeken szívesen ajánlom mint megoldást, hogy egy hagyományos cserép edénybe ültetett növénykére vezessük majd ki a vizet, és így kultúráltan megoldható a vízgyűjtés, illetve a teraszon is kellemes látvány a zöldellő bokor, muskátli.

Gyakori kérdés a cseppvíz mennyisége. Ez mindig a légköri páratartalom függvénye, illetve a lakásban tartózkodók tevékenysége is befolyásolja, pl. főzés, ruhaszárítási szokások.

A jó hír, hogy a legintenzívebb használat alkalmával a nyári pokoli kánikulában szinte nulla a légköri pára és így alig lesz kicsöpögő kondenzvíz vagy akár teljesen megszűnik. Ettől a légkondicionálónk még jól működik, csak nincsen, amit lekondenzáljon a levegőből.

A karbantartások alkalmával az egyik fontos szempont a klíma vízrendszerének kitisztítása a fertőtlenítő folyadékokkal - mivel így megakadályozható a kellemetlen szagok képződése, amit a pangó kondenzvíz okozhat a rendszerben - és az esetleges lerakódások eltávolítása a csővezetékből.

A klíma karbantartásának előszezonban történő elvégzésével sok kellemetlenségtől megkímélheti magát, mivel az első kánikulai napon klímák tízezreit indítják be egyszerre és a gyakori meghibásodások, apró javítások miatt akár heteket is kell várni egy klímaszerelő érkezésére, aki elhárítja a meghibásodást.

A cseppvíz kifolyása kevdelt célpontja a bogaraknak, darazsaknak, pókoknak, amelyek igyekeznek fészket kialakítani maguknak az éppen nem üzemelő csőben. Emiatt az első nyári beindításnál előfordulhat, hogy eltömítik a cső kifolyását, ezért minden karbantartáskor ellenőrizni szoktuk a cseppvíz akadálymentes kifolyását a klímából.

 

 


 

Klíma kültéri egységet a padlásra?


Gyakori kérés az ügyfelektől: mi lenne, ha a kültéri egységet feltennénk a padlásra, hiszen ott nem látható, és kényelmesen megközelíthető?


Ezek kétségtelenül jó érvek mellette, viszont rengeteg műszaki problémát felvet a klímával kapcsolatban egy ilyen elhelyezés, a tűzveszélyességről nem is beszélve!

 A legelső és legfontosabb is egyben a hűtés rendkívül rossz hatásfoka. A kültéri egység a padláson folyamatos extra hőterhelésben próbálja leadni a lakásból kivont meleget, s emiatt állandóan működnie kell. A padláson a nyári kánikulában akár a 60-70 fokos hőség sem ritka. Ez rendkívül megterheli az ide telepített kültéri egységet, mivel nem tudja leadni az lakásból kivont hőmennyiséget egy magas hőmérsékletű térben. Ráadásul a készülék folyamatosan fűti maga körül a levegőt, így szinte fokozatosan romlik a hatásfoka, ahogyan melegszik a körülötte a padlás légtere. A klímának a folyamatos használat mellett sokkal rövidebb az élettartama, gyakoriak az elektromos meghibásodások, és a villanyszámlában is érezhető emelkedést jelent egy ilyen megoldás.

A műszaki paraméterek romlása mellett gondolnunk kell a tűzveszélyességre is. Egy folyamatosan működő, elektromos árammal meghajtott hőtermelő berendezésünk lesz gyúlékony környezetben. Láttam már klíma miatt leégett tetőt és kigyulladt klímát is, nem szép látvány. Főleg a korábbi, műanyag házas modellek tudnak lángra kapni, de egy fémházas klímában is van bőven műanyag alkatrész. Elég egy zárlat és a gyúlékony tetőtérben nagyon gyorsan terjed a tűz.

 A fentiek alapján belátható, hogy a padlástérben elhelyezést semmiképpen sem javasolnám a megrendelőknek,amikor ez a klíma kigyulladt ( nem mi telepítettük hála az égnek) akkor másfél méteres, alig eloltható lángokkal lobogott, mi történt volna ha egy tetőtérben törtnénik mindez?

 

A másik nagy ötlet, hogy tegyük le egy pincébe a kültéri egységet, mondván ott hideg van és segíti a klíma munkáját, hiszen nem 40 fokos hőmésékletben dolgozik. Ez valóban akár működhet, nem is kell más hozzá csak egy párszáz négyzetméteres pince, alagsor, ugyanis a klíma egy szűkebb teret pillanatok alatt felfűt a házból kiszivattyúzott hővel, és innentől már visszafelé működik a folyamat, csak romlik a klíma hatásfoka. A klímának a legjobb elhelyezés egy védett eresz alja, akár északi, keleti oldal, így a lehető legkevésbé rontja a hatásfokát az időjárás, a felmelegedés, de mindenképpen a szabad levegő áramlását kell biztosítani a megfelelő termikus egyensúlyhoz.

 

 
Mikor érdemes a klímát beszereltetni?

 

Május-június hónapokban folyamatosan érdeklődnek az ügyfelek, akik meglepődnek, hogy másfél hónapra előre minden szabad kapacitásunk lefoglalva. Ez évről évre ismétlődő jelenség. Gyakran elhangzó mondat, hogy már tavaly tervezték a nagy kánikulában, februárban gondolkodtak rajta de mivel még „nincsen szezonja”, kivárták az első meleget, hiszen hol van még a nyár...?

Pedig sokat lehet nyerni egy időben meghozott döntéssel. Akik ősszel-télen szereltetik fel a klímát, sokszor rendkívül kedvező áron és választékban kaphatnak klímaberendezést, mivel a forgalmazó cégek már készítik a helyet a raktáraikban az új típusoknak, s jelentős kedvezményt adnak a kifutó modellekre. A beszerelés is gördülékenyebb, nem hullafáradtak a szerelők, nem a 40 fokos melegben kell a falra felfúrni a berendezéseket, van idő szépen kitalálni az optimális megoldást. Gyakran előfordulnak olyan összetett szerelési munkák, tetőterek, légcsatornás gépek, vrv-rendszerek, multik, falban elvezett csövezések, amiket a főszezonban egyetlen kivitelező cég sem vállal el, mivel válogathatnak a munkák között. Ezért érdemes időben elindítani a kivitelezésüket és nem a főszezonban vadászni arra a szerelőre, akinek nincsen munkája még akkor sem.

 

A legmegfelelőbb időszak a klímaszerelésre a főszezon utáni hónapok egyike, például szeptember/október/november, esetleg még a korai előszezon január/február. Ilyenkor sokkal jobb munkát kaphatnak kedvezőbb áron, mint a kánikula kellős közepén. Márciusban már indul a szezon, dübörög a karbantartás és a kapacitások végesek. Aki ilyenkor nem rendelte meg a klímaszerelést, az készülhet a hosszabb várakozásra és bizony a főszezoni árakra is.


A  megrendelők érdeklődése annyira ciklikus, hogy ha a nyár közepén jön egy hűvösebb hét, már akkor is érezhetően csökken a megrendelések, megkeresések száma, majd újra csúcsra pörög, amint újra beköszönt a kánikula. Pedig a meleg lakás egy héttel ezelőtt is meleg volt, és egy átmeneti enyhülés után újra meleg lesz majd. A munkák ilyenkor rendkívüli módon feltorlódnak, és hosszú, akár egy-két hónapos várólisták is előfordulhatnak a klímaszerelő cégeknél.

Aki ilyenkor szeretne SOS klímaszerelést, azokkal a „mesterekkel” találkozik majd, akiknek valami okból kifolyólag csak ebben az időszakban jut ügyfél (a sógor haverja, aki ugyan nem klímaszerelő, de már csinált ilyet is). Ez rendszerint meglátszik az elvégzett munkájukon is. Az idei évben tömegével jöttek megkeresések, hogy menjünk ki gázt tölteni a pár hete felszerelt klímához, amit nem klímás szerelt fel és azóta már eltűnt a „vállalkozó”.

Minden évben tucatszám megyünk kijavítani az expressz klímaszerelők tevékenysége után elkövetett hibákat: átkötjük a rosszul bekötött klímákat, pótoljuk az elszivárgott hűtőközeget a légkondícionálókban, esetenként átszereljük a komplett berendezést, megigazítjuk a cseppvízcsövet, felrakjuk egyenesen a beltéri egységet és még sorolhatnám.

 
Akinek többéves tapasztalata alapján meleg a lakása, annak mindenképpen azt javasolnám, hogy ne várja meg a csúcsidőszakot! Így jobb áron kaphat minőségi munkát.

 

A rosszul időzített klímaszerelések iskolapéldáját jelentik az állami intézmények, kórházak, iskolák, hivatalok, ahol valóságos klímatechnikai skanzen található a falazatokra kiépítve. Olyan egzotikus klímatípusokat láthatunk borzasztó módon felszerelve, hogy akár bemutatótermei is lehetnének a rossz kivitelezésnek. Ennek a jelenségnek egyszerűen csak annyi a kiváltója, hogy bár a költségvetésükben tervezhető az erre fordítható összeg, mégis kizárólag a legnagyobb kánikulában szeretnének kivitelezőt találni, olyat, aki a legolcsóbb ajánlatot teszi, most azonnal jön szerelni és még 30-60 napos utalást is elfogad. Ez a három tényező együtt vezet oda, hogy még véletlenül sem lehet szakszerűen elvégzett munkát találni az elkészült szereléseknél, mert ugyan melyik cég az, akinek ebben az időszakban nincsen munkája és ezekkel a feltételekkel is elvállal egy szerelést? Ősztől tavaszig szépen és szakszerűen ütemezve lehetne szerelni, akár még olcsón is, de ez egy állami intézménynek megoldhatatlan problémát jelent.

 

 

 Szigetelni fogják a házat. Mikor kerüljön fel a klíma?


A külső hőszigetelés nagy mértékben javítja az épületek hőmegtartó képességét, de sajnos ez igaz arra az esetre is, amikor nyáron már nem hűl ki éjszaka a ház. A panelprogramban részt vevő lakások jelentős részénél a szigetelés felrakása után lesz igény a légkondicionáló beépítésére, mivel az addig éjszaka lehűlő lakást folyamatosan melegen tartja a külső szigetelés. Ennek az az oka, hogy a belépő magasabb frekvenciájú fénysugár felmelegíti a lakást, de a hő nem tud kilépni a szigetelt falfelületen abban a mértékben, ahogy a nappali felmelegedés megtörtént.

Gyakorlati tapasztalat, hogy a szigetelt házak körülbelül egy héttel később melegszenek fel mint a sima tégla, viszont akár a nyár végéig sem hűlnek vissza, ha mesterségesen nem csökkentjük a belső hőmérsékletet klimatizálással.

A klíma felszerelése a külső szigetelt falra igényel némi felkészülést a szerelő részéről. Jóval hosszabb és erősebb csavarral, tiplivel kell dolgozni, hogy a szigetelés vastagságát átérje a kötőelem, illetve a csavar alá minden esetben a szigetelés vastagságával megegyező távtartót kell levágni, hogy a meghúzott csavar ne károsítsa majd a szigetelést a konzol felrakásakor.

 A ház külső szigetelése előtt mindenképpen érdemes a már meglevő klímát szakszerűen leszereltetni (hűtőközeg visszanyerése, elektromos kábelek kikötése, rézcsövek lebontása és szigetelése). Ez egyrészt jelentősen megkönnyíti a későbbi felszerelést, másrészt nem szabad körbeszigeteltetni a klímakészüléket, mivel rendkívüli módon leromlik a hatékonysága és megnő az idő előtti meghibásodás kockázata is. A klíma kültéri egysége mögött minimálisan 20 cm hely szükséges ahhoz, hogy a klíma működése közben a hűtésre használt levegőt zavartalanul átszívja a ventilátoron. Ha ezt a teret a szigeteléssel elvesszük tőle, úgy a gép fokozott terhelésnek lesz kitéve, ami nagy mértékben rontja a hatékonyságát, sőt csökkenti a klíma élettartamát is.

 A külső hőszigetelés kialakítása remek alkalom a klimatizálás kiépítésére, mivel itt még szabadon vezethetőek a csövezések, és nem utólagosan kell megfúrni a már kialakított hőszigetelést a kész falon. Ha nem is vásároljuk meg rögtön magát a klímát, az előcsövezést akkor is érdemes beépíttetni, mivel ezzel később nagyon sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Egy klíma előcsövezése kis költségelem egy ekkora beruházásnál, viszont rendkívül praktikus opció a későbbi felszereléskor. A szigetelés befejeztével a kültéri egység felrakása csak egy pár órás munkát jelent, utána már üzemszerűen működhet újra a légkondicionálója.

 

 

Klímaszerelés vidéken

 

Gyakran megkérdezik az érdeklődők, hogy vidéken is vállalunk-e klímaszerelést, mert nem találnak a környékükön klímást.

Az esetek többségében sajnos nemet kell mondanom, mert felelősen nem vállalhatok el olyan munkát, ami kiesik a működési területünkből. Amenyiben ismerek a környékről megbízható szakembert, akkor inkább őt szoktam javasolni a munkára. Miért? A klíma általában egy stabilan működő, viszonylag kevés meghibásodással üzemelő berendezés, főleg az új típusok nagyon megbízhatóak. Viszont ami elromolhat, az el is romlik, és akkor kezdődik a javítás néha egészen embertpróbáló kálváriája.

Egy szervizelés komplikáltabb esetekben akár több kiszállást is jelenthet (hibamegállapítás, alkatrész kiszállítás), ami egy főszezonban és nagyobb távolságban történő klímaszerelés esetében szinte megoldhatalan feladat. Mivel a hibajelenségek leggyakrabban a használat során, tehát a nyári kánikulában jelentkeznek, így javítani is akkor, a legnagyobb roham kellős közepén kell őket. A főszezoni leterheltségünk annyira kiélezett, hogy még egy csavar meghúzására is nehéz időpontot adni, nemhogy az ország másik végére egy javításra elindulni az amúgy is hullafáradt kollégáknak. Ez a helyzet a vevőnek és nekünk, a beszerelő cégnek is annyira kellemetlen lenne, hogy hosszabb ideje nem vállalok el olyan munkát, ahol az esetleges javítást nem tudjuk hatékonyan és gazdaságosan elvégezni. Nem érdemes a klímaszerelést egy „távolsági szakemberrel” megoldani, mivel az esetleges szervizelés, garanciális javítás csak nagyon körülményesen és hosszasan elnyúló folyamat lesz. Ha van megbízható klímás a környéken, akkor minden szempontból ő lesz a jó választás az ügyfélnek.

 

 

Milyen szakemberek végzik majd el a szerelést? Kit engedek be a lakásomba a munkavégzés idejére?


Gyakori aggodalom az érdeklődők részéről, hogy kik lesznek majd azok a szakemberek, akik egy megrendelés után elvégzik a szerelést a lakásában. Egy honlapról kiválasztott telefonszám mögött milyen emberek és milyen szaktudással érkeznek majd az otthonába, mennyire megbízhatóak?

 

Honlapunkon a kapcsolat/kapcsolat menüpontban fényképet és rövid bemutatkozást láthat szerelő kollégáimról, akik képzett  szakemberek, évtizedes gyakorlattal a hátuk mögött. Nincsen olyan kolléga aki ne szerelt volna fel legalább 1000 darab klímát a pályafutása során, de többen is ennek már a sokszorosáról is beszámolhatnának.

Kollégáink büntetlen előéletűek, rendezett családi háttérrel, kezeskedem munkájukért és megbízhatóségukért minden esetben!

A megrendelés után ők végzik el a megbeszélt munkát, velük találkozik majd a szerelés során. Vigyázni fognak a lakásában található értékekre, felhívják a figyelmét arra, ha esetleg egy tárgy, bútor útban lesz a szerelésnél, elpakolják azt, ha szükséges, és takarófóliákkal, hullámpapírral igyekeznek megóvni a burkolatot, a bútorokat, a műszaki eszközöket.

A szerelés után felporszívóznak ipari porszívóval, tehát gyakorlatilag csak egy kis takarításra lesz szükség a teljes rendhez vagy még ez sem kell általában.

 

Kérem nézze meg honlapunkon Galériánkat, ilyen minőségű munkát fogunk Önnek is átadni a klímaszerelés befejezésekor!

 

Fényképsorozat klímaszerelési munkáinkból: /tudnivalok/klimaszereles-kepek

 

 

 

 

Mivel tudja segíteni a munkánkat?


A szakszerű szerelés egyik fontos kitételei a megfelelő kivitelezési körülmények, ahol a munkálatok során kizárható a baleset és a vétlen károkozás egyaránt. A szerelés helyén általában a szekrények, vázák, virágok, televíziók, bútorok találhatóak, melyeket a munkálatok idejére ideiglenesen el kell távolítani, mivel a szereléshez elegendő helyre van szükségünk.

Komoly mennyiségű ipari szerszámmal dolgoznak a kollégák, és a klímaberendezésnek is el kell férnie a munkaterületen, ahol a szerelés történik.

Amennyiben szükséges az útban lévő szekrényeket, bútorokat is segítenek elpakolni a kollégák. Ezért kérem, hogy a növényeket, vázákat, törékeny darabokat már a szerelés megkezdése előtt helyezzék biztonságba, mivel rendkívül kellemetlen lehet, ha véletlenül mégis sikerül felborítani a klímaszerelés közben.

 A jól előkészített terepen van helyünk letakarni a munkaterületet, kipakolni a szerszámokat és a klímát, majd nyugodtan végezheti a kolléga a munkáját.

 

 

A klíma megvásárlása


Praktikus tanácsként azt javasolnám, hogy a klímaberendezést kizárólag attól a cégtől vásárolja meg, amelyik a berendezés beszerelését is elvégzi és kompletten vállal garanciát az egész rendszerre.

Miért fontos ez? Nem lesz mutogatás a beszerelő cég és a klíma forgalmazója között, hogy kinek a felelőssége a javítás és a garanciális ügyintézés. A garancia mindig egy nagyon kényes kérdés. Amikor a hibás klímát kell megjavítani, olyankor mindenki szereti felemelni a kezét. Abban az esetben, ha egy kézben van az ügyintézés, akkor egyértelmű, hogy ki végzi el a javítást és nem az ügyfélnek kell rohangálnia az alkatrészért és intézni a garanciális javítást. A klíma nem egy cípő vagy egy kiló kenyér, maga a beépítés is jelentősen meghatározza a későbbi élettartamot és komfortot. A karbantartás pedig műszakilag és egészségügyileg is szükséges része a klimatizálásnak, tehát egy komplex megoldásban kell gondolkodni és ehhez megtalálni a megfelelő kivitelező céget. A jó klímás elérhető, felveszi a telefont, és belátható időn belül kínál megoldást a működtetés során felmerülő problémákra is!

 

A klímával foglalkozó cégek mindegyik árszegmensben igyekeznek megbízható és megfelelő háttérrel rendelkező klímát ajánlani, mivel eltérő ügyféligényeket kell kiszolgálni. A klímát ki is szállítják az ügyfélhez a telepítés alkalmával, és érdemes ellenőrizni, hogy  a gyári bontatlan csomagolásban érkezett-e meg a klíma, mivel egyes cégeknél előfordulhat a használt vagy javított klíma felszerelése is.

 

Nincsen olyan klíma vagy bármilyen műszaki cikk, amit ne lehetne a hivatalos kereskedéseknél olcsóbban beszerezni a neten, akár egy miskolci garázs webáruházából. Ezek simán lehetnek szlovák, körbeszámláztatott, áfamentes vagy Európában nem is forgalmazott, kis szériás berendezések, amelyekkel akár még jól is járhat a vásárló, amíg nem merül fel valamilyen műszaki probléma.

A klímás cégek (szezonon kívül) alkalmilag felszerelnek  bármilyen, a vevő által beszerzett berendezést, és a munkájukra garanciát is adnak. Olyan esetet azonban még nem láttam, hogy elkezdenének alkatrészért rohangálni egy klímához, amihez nem ők adták a garanciát, mert az ügyfél saját beszerzése volt a készülék! Tehát akitől megvásárolták, az az illető vállalja a garanciát is érte és intézze a macerás javítást.

 

Ilyen esetekben nem marad más opció, mint a gyári szerviz vagy az eladó cég emberei, akik elkezdik a javítást - ez sokszor hetekig, vagy ritka berendezés esetén hónapokig eltarthat. Addig a klíma áll, és mivel ez rendszerint a nyári kánikulában történik, a tulajdonos persze bosszankodik. Így lesz az olcsó klímából nagyon drága berendezés. Szélsőséges példa egyes nagyáruházak gyakorlata, ahol a hibás berendezést csak úgy cserélik, ha a vásárló leszereli (leszerelteti), beviszi az ügyfélszolgálatra, és kap helyette egy másikat, amit aztán felszereltethet. Ez a fajta garanciális ügyintézés komoly költségekkel és macerával jár.

 

A fentiek tükrében javaslom, hogy klímát csakis olyan cégtől vásároljanak, aki egy kézben tartja a szerelési és garanciális folyamatot is, nem bérszerelőkkel, alvállalkozókkal dolgoztatnak hanem saját emberekkel.

Erre sajnos minden évben bőven látunk példákat, nem kapcsolható telefonszámmmal rendelkező szerelőkkel és névtelen, buherált berendezésekkel tarkítva.

 

 

Használt klíma megvásárlása


Sokszor érdeklődnek nálunk használt klíma vásárlásának lehetősége kapcsán, amik különböző internetes piacterekről származnak vagy ismerősöktől, lebontás után kerülnek új tulajdonba. A használt berendezés mindig igazi zsákbamacska, főleg, ha 5 évnél régebben szerelték fel, vagy ha nem szakszerűen bontották le, nem szívatták vissza a hűtőközeget a kültéri egységbe, nem szigetelték le a klíma csatlakozóit.

 

Mivel az adott gépet nem lehet kipróbálni a vásárlás pillanatában, többnyire csak a felszerelés után derül ki, hogy például lyukas a hőcserélő, nem működik a panel vagy zörög a kompresszor... A nem látható problémák megelőzése miatt érdemes minden esetben írásos garanciát kérni az eladótól.

 

Ha szűkös az anyagi keret, akkor inkább egy olcsóbb, de új, ismeretlen nevű klímát érdemesebb választani, mint egy bizonytalan előéletű és lebontott márkás berendezést, amihez nincsen garancia, és bizonytalanok a leszerelés, tárolás körülményei is.

A névtelen típusokból az on/off kivitelek általában nem hordoznak nagy rizikót, viszont inverteres klíma esetében már ajánlatos az alsó szegmens elkerülése, mivel többnyire nincsen bennük az a műszaki tartalom, mint a márkásabb társaikban, illetve a javításuk is körülményesebb.

A kis webáruházakban gyakran lehet olyan klímát kapni akciós áron, amit Európában nem is forgalmaztak vagy nagyon kis mennyiségben. Ezekhez az unikumokhoz szinte lehetetlen alkatrészt találni, vagy csak nagyon drágán és hosszú idő alatt beszerezhetőek. Találkoztunk a gyakorlatban olyan inverteres berendezésekkel, amelyek kivétel nélkül 5-6 év működés után mentek a kukába. Ennek típushibája volt a kiégett inverter panel, ami beszerezhetetlennek bizonyult a márka hazai megszűnése után és csak netes megrendeléssel lehetett kínai alkatrészt beszerezni hozzájuk.

A fentiek ismeretében érdemes megfontolni egy használt klíma megvásárlását, mivel rizikós az átszerelés és a további működtetés.

A klíma nem egy televizió vagy mosógép, amit csak arrébb kell tolni és működik. Egy bonyolult, hűtőközeget keringtető rendszer, amit szakszerűtlen leszereléssel vagy tárolással már rövid idő alatt is további használatra alkalmatlanná lehet tenni.

 

 


Garancia. Fontos információ!


A garancia az a tétel, ami nem látszik kívülről egy klíma megvásárlása során és csak akkor kerül a reflektorfénybe amikor meghibásodott a berendezés. A lelkiismertes forgalmazó cégeknek nagyon fontos, hogy az ügyfélnek felszerelt klímaberendezés mögött rendben legyen a garancia, mivel egy meghibásodás esetén az ügyfél a felszerelő céget fogja megkeresni a problémával. Nekünk kell kimenni az ügyfélhez, felmérni a meghibásodás jellegét, a javítási folyamatot, majd elindítani a garanciális ügyintézést. Annyira fontos tényező a garancia, hogy nem ajánlunk az ügyfélnek megvásárlásra olyan klímát, ami mögött nem áll ott egy megbízható márkaképviselet, akik majd rugalmasan és gyorsan segítenek a meghibásodás elhárításában.

 

Léteznek a hazai klímapiacon olyan márkák amelyek egy jó brandet képviselnek, de annyira körülményes és bürokratikus a garanciális ügyintézésük, ami már komolytalanná teszi a hírnevüket és így a nem ajánlott kategóriába kerülnek. Miért? A válasz kézenfekvő: a nyári kánikulában senkinek sincsen türelme 3-4 hetet várni egy javításra, és elég rosszul hangzó érv, hogy a nagykertől még nem érkezett meg az alkatrész.

 

Mivel mi állunk kapcsolatban az ügyféllel, aki nekünk fizetett a munkánkért, nem tehetjük meg azt, hogy probléma esetén tétlenül várjuk, amíg a századik papírt is aláírja valaki egy tizenezer forintos alkatrész beszerzéséhez. Előfordult többször is az elmúlt évek során, hogy saját zsebből megvásároltuk az alkatrészt, mert nem lehett kivárni az adott cég ügyfélkezelési folyamatának eredményét. 

 

Ennek megelőzésére csak és kizárólag olyan klímát ajánlunk ügyfeleinknek, ahol mi vagyunk biztosak abban, hogy bármilyen meghibásodás esetén hatékony és gyors segítséget tudunk adni. Ma már vannak olyan partneri kapcsolataink, hogy hiba esetén másnapra is tudunk produkálni akár egy komplett kültéri vagy beltéri egységet, amennyiben a szerelés során kiderült, hogy hibás a gyári berendezés.


A márkaképvieletek sajnos nehezen értik meg a szituációt, hogy ha kivittünk az ügyfélhez egy új klímát, akkor ő nem javítgatást akar látni a frissen megvásárolt berendezésen, hanem egy hibátlanul működő klímát, ami teszi a dolgát. Tehát ők nem szét-, majd összeszerelést szeretnének látni, hanem komplett cserét kérnek, mert ők ezért fizetnek. Ezt az ellentmondást kell nekünk feloldani és olyan márkaképviseletektől vásárolni, akik rugalmasan, hatékonyan segítenek elhárítani a felmerülő problémát.

 

A fentiekhez kapcsolódik, hogy minden évben kerülnek új termékek a piacra és sokszor nagy rizikó bevezetni egy ismeretlen márkát. Előfordult, hogy egy új széria szinte összes beltéri egysége gyári hibás volt, és a nyár kellős közepén rendkívül kellemetlen, amikor leállt klímákhoz kell kimenni sorozatban és javítani. 

Nem kockáztatunk, csak és kizárólag olyan berendezéseket forgalmazunk (pontosabban azok lesznek a felmérés utáni árajánlatban), amelyekről tudható, hogy nincsen velük éves összehasonlításban és nagy mennyiség felszerelése után sem probléma, szépen és megbízhatóan működnek, jók a visszajelzések az ügyfelektől!

Ezt a kérdést rendkívül komolyan kezeljük, mivel saját magunknak generálnánk problémákat, ha a pillanatnyi haszon reményében megbízhatatlan és ismeretlen típusokat szerelnénk be az ügyfelekhez.

 

A klímákra általánosan 3 év teljes körű és plusz 2 év kompresszor garanciát adnak a gyártó cége. A garancia feltétele az évente egyszer elvégzett karbantartás a klímaberendezésen. A kötelező karbantartás célja, hogy a klíma ellenőrzésénél kiderüljön, ha nem üzemszerűen működik a készülék, és az esetleges megelőzéssel egy komoly meghibásodást elkerüljünk a későbbiekben.

Egyes gyártók 5 év teljes körű garanciát adnak a termékeikre az éves karbantartás és regisztráció megléte mellett, ezért fontos, hogy minden a hivatalos mederben intéződjön, s így nem kell tartani egy meghibásodás következményeitől.

A karbantartás másik fukciója az, hogy speciális vegyszerek alkalmazásával megakadályozzuk az egészségre esetleg káros baktériumok, penészspórák megtelepedését a lakás levegőjével közvetlenül érintkező hőcserélő felületén. A klíma karbantartásával jelentősen meghosszabbítható a légkondicionáló élettartama és a tisztításával teljesen kiküszöbölhető az egészségügyi kockázat is, amit kizárólag az elhanyagolt berendezések okozhatnak

A szerelésre általában 5 év garanciát vállalunk, ami azt jelenti, hogy ezen időszak alatt bármilyen meghibásodást, ami nem a klímaberendezés műszaki részét érinti, költségmentesen elhárítunk, legyen ez cseppvíz, konzol, elektromos bekötés, gázszivárgás stb. A szerelési garancia feltétele pontosan ugyanaz, mint a gyártók által előírt gyári garancia esetében, vagyis hogy évente egyszer ellenőriznünk kell a berendezést.

 

A karbantatás elmaradása esetén az ügyfél nem tudja érvényesítani sem a klíma garanciáját, sem a szerelési garanciát.

A karbantartásról minden esetben számlát adunk, aminek a másolatát kéri tőlünk a gyári képviselet, amennyiben garanciális javítást kell elintéznünk a berendezésre. Így ezeket a számlákat is érdemes megőrizni a gyári dokumentációval együtt!


Karbantartás


Egy jól karbantartott klímaberendezés észrevétlenül teszi majd a dolgát a nyári kánikulában és jelentősen növeli a lakók komfortérzetét, biztonságosan, az egészségre semmiféle káros hatást nem gyakorolva. A problémák akkor kezdődnek, amikor évekig nem történik meg a klíma szakszerű karbantartása és ez akár az egészségre is veszélyes lehet.

 

A klíma beltéri egységében az átáramló levegőből lerakódik a lakásban lévő szerves anyagokat is tartalmazó por, ami a nedves közegben az idők során bomlásnak indulva penésztelepeket hoz létre és spórákkal árasztja el a lakást. Egy ilyen folyamathoz évek szükségesek, de ha ez bekövetkezett, akkor egy rendkívül veszélyes, megbetegedéseket okozó berendezés keringteti át magán a lakás levegőjét és folyamatosan fertőzi az ott élőket.

 

A karbantartás alkalmával ezt a folyamatot előzzük meg és teljesen sterilizáljuk a légkondicionáló belsejét, megszűntetve a már kialakulóban lévő szennyeződéstelepeket is. A klímákban kívülről láthatatlanul alakul ki az a biomikrofilm, amiben elkezdődik a baktériumtelepek kifejlődése és ezt kell vegyszeres gőzöléssel időben megakadályozni.
Gyakori érv a karbantartás ellen, hogy csak párszor használták a klímát egy szezonban, ezért nem kell karbantartni. Sajnos a használat gyakoriságának semmi jelentősége nincsen, mivel az egész télen lerakódott házipor réteg a klíma nyitott felső részén bejut a szerkezet belsejébe és ott az első beindításkor a nedves közegben megkezdődik a biofilmréteg kialakulása, ami később a penész, gomba melegágya lesz.

 

A kereskedelemben kapható és a lakosság számára is elérhető klímatisztító spray-k erre nem alkalmasak, mivel a kialakult mikrofilmet nem tudja leoldani a hőcserélőről, és csak az illúziót adja, hogy ezzel a befújkálással megtörtént a fertőtlenítés. Amikor megtörténik a karbantartás, akkor lemérhető az ügyfél által is a különbség a házi és az ipari, szakszerűen elvégzett karbantartás között.

 

Az általunk legrosszabb állapotban látott légkondícionálókat vastagon fedte a fekete gombás, penészes réteg. Ezek a készülékek kivétel nélkül olyan helyeken üzemeltek, ahol a „házi karbantartók végezték a munkát”: kórházakban, szállodákban, magánlakásokban.

 

A tavaszi karbantartás másik nagyon fontos feladata a klímaberendezés működésének ellenőrzése, a klíma beüzemelése és esetleges javítása.

 

Amikor beköszönt az első kánikula, százával érkeznek a telefonhívások, hogy nem indul a klíma, nem hűt, tudjuk-e vállalni sürgősen a javítást, mert már végigtelefonálták a várost, de nem találtak senkit, aki egy hónapon belül megkezdené a javítást? Sajnos ezekben az esetekben a mi cégünk sem tud segíteni, mert véges a kapacitás és először mindig a saját ügyfeleinket szolgáljuk ki, ha gond van a klímájával.

A tavaszi karbantartáskor van rá időnk, hogy ha kiderül egy hiba a próbaüzem során, akkor megkezdjük a javítást, esetleg alkatrészt rendeljünk hozzá és üzemkész állapotba hozzuk a klímát a szezonra. Elvégezzük a vegyszeres tisztítását, a cseppvíz kifolyásának ellenőrzését és a szigetelések pótlását, illetve a gázzal való feltöltést is, ha szükséges. Általános tapasztalat, hogy március-áprilisban még nem kérik az ügyfelek a karbantartást, május-júniusban viszont azt szeretnék, hogy még aznap kimenjünk és elvégezzük, mivel jön a meleg. Ez azonban kivitelezhetetlen. 

 

Érdemes tehát időben felkészülni a szezonra! Ez közös érdekünk, hiszen így van idő az esetleges hibák alapos feltárására, javítására mindenféle kellemetlenség, várakozás nélkül.

 

 


 

Árképző tényezők a klímaszerelésben

A klíma beszerelésekor jellemzően 40-50.000 Ft ártól indulnak az ajánlatok - ebből bizony nem lehet még ebben a nehézkes piaci környezetben sem lefaragni.

A beszerelési ár hivatott fedezni a vállalkozás költségeit, aminek tartalmaznia kell a következőket egy klíma beüzemeléséhez:

Anyagok: vegytiszta klímatechnikai rézcsövek, elektromos kábelek, kábeltakaró műanyag csatorna, idomok, villásdugó, klímatartó konzol, gumibak, tömítő paszták a javításokhoz, elektromos kellékanyagok, cseppvízcső és idomok.

Egyéb költségek:két szakképzett kolléga bére + járulékai, autó + üzemanyag, parkolás, ipari szerszámok amortizációja, telefonköltség.

 

A szerelés során mindig több tényező befolyásolja az árat a fenti fix költségeinken felül. Az első és a legfontosabb a klíma felszerelése során felhasznált rézcső mennyisége a hozzá tartozó kiegészítőkkel. 

A második költségelem a szereléssel várhatóan eltöltött idő. Egy bonyolult munka akár két-háromszor több időt is igényel, mint egy egyszerű szerelés. Ide tartozik például a falazatba történő bevésés/javítás, vagy a nehezen megközelíthető, illetve veszélyes helyek, ahol akár ipari alpinistát is be kell vonni a szerelésbe.

 

A fentiek után apróságnak tűnik, de a helyszín megközelíthetősége is árképző tényező.  Egy Váci utcai munkánál akár több száz méterről kell megoldani a szerszámok és a klíma lakásba eljuttatását, nem is beszélve a parkolási nehézségekről. A parkolás költsége is komoly tétel lehet, például a Budai Várban, vagy a belváros egyes részeinél. Ezeket a költségeket is bele kell kalkulálni a szerelési árainkba.

 

Egy árajánlat elkészítése során rengeteg szempontot kell mérlegelnünk. Ezek összessége adja végül azt az árat, amiért a munkára ajánlatot adunk az ügyfeleinknek. Első ránézésre lehetnek benne olyan tételek, ami apróságnak tűnnek, de nagy tételben már komoly költségelemekké válnak.  Mivel a szerelési árak szinte 10 éve stagnálnak, miközben az üzemanyag és a szerelési anyagárak megduplázódtak, így sajnos már ezek a költségek is számítanak egy klímaszerelés alkalmával.

 

Kedvezmények a szerelési árból

 

Gyakran adok a szerelési árból egyedi kedvezményt amikor egy helyszínen egyszerre több berendezést is szerelünk egyidőben. Azért fontos az egyidőben történő szerelés, mert a mi munkánkban a fel-le pakolás és a parkolás ami egyszerűsödik ebben az esetben, így kímélem a fizikai dolgozóinkat, rövidül egy szerelés ideje. Sokkal előrébb nem vagyunk vele, mivel adott az egy napon belüli szerelési kapacításunk, tehát nem lesz feltétlenül több munkánk ezáltal, főleg a csúcsidőszakban amikor amúgy sem győzzük a szerelési munkákat. A másik kedvezményt biztosító lehetőség amikor egy meglévő ügyfelünk, vagy családja kér tőlünk újra szerelési munkát és az ügyfélkapcsolatra való tekintettel, gesztusként, mindig kedvezőbb árat kapnak, az adott lehetőségekhez képest. Mivel a klímákon alapvetően minimális az árrés, illetve ezért cserébe mi szervízre, garanciális javításokra is kötelezettek vagyunk, így számszerűsítve 5-10.000Ft os árengedményt jelent egy normál szerelés esetében. Inkább csak azért bevett gyakorlat ez, hogy jobban érezze magát az ügyfél és tudja, hogy számíthat a lojalításunkra minden egyes alkalommal.

 

Klímaszerelési hibák és megelőzésük.

 

A legjobban előkészített munka során is előfordulhatnak kényes szituációk, félreértések és hibák, erről is szeretnék pár gondolatot megosztani Önnek.

 

A reklámokban és televíziós hirdetésekben élére vasalt munkaruhás, fotómodell külsejű szerelők mérnöki precizitással csavarnak be egy villanyégőt a helyére, miközben a tulaj boldogan mosolyog a háttérben a családjával. A valóság azért ettől jelentősen eltér és közel sem egy idealizált helyzet az építőiparban. Az építőipar egy világ a világban, olyan szabályokkal és szokásokkal ami sokszor messze túlmutat a józan ész határain és lehetőségein. Mivel a saját lakásomban is történtek már felújítási munkálatok, és én sem ismertem személyesen előtte mindegyik szakembert, így testközelből is megtapasztaltam, hogy milyen elképesztő helyzeteket eredményezhet egyes szakik munkához való hozzáállása.

Nekem is kevertek már csemperagasztót a teraszomon és kenték össze még a plafont is a hanyag szakik, akik lusták voltak egy százforintos fóliával letakarni a munkaterületüket. Vagy a gipszkartonosról is megemlékezhetnék aki képtelen volt két egyenesen futó falat összehozni, és még hosszasan sorolhatnám. Azok dolgoztak kizárólag jól akiket hosszú évek óta ismertem, dolgoztunk együtt több munkán és mindig hívtuk egymást is ha valahol szakembert keresett egy tulaj egy munkálatra. A mi cégünknél is dolgozott olyan kolléga, aki bármennyire is szakszerűen szerelt, képtelen volt odafigyelni a részletekre, ott rakta le a fúrót ahol eszébe jutott a padlóra, vagy éppen bármit és ezzel több kárt okozott, mint hasznot, így kénytelen voltam elköszönni tőle.

 

A magam részéről szeretnék mindenkit megkímélni ezektől az élményektől és olyan végeredményt nyújtani, aminek a hatására ajánlani fogják a cégünket az ismerőseiknek is, amikor klímát szereltetnének a lakásukba. Mivel a kollégáim rendkívül rutinosak és ritka az olyan szerelési helyzet, amivel nem találkoztak még, vagy nem tudnak megoldani, így az esetek 99%-ában hibátlanul sikerül a munkát befejezni. Minden évben előfordul 2-3 olyan komplikáltabb munka a 2000-2500 ügyfél kapcsolatból, amire azt mondom, hogy sajnos ezzel most megszenvedünk.

 

Hol történhet mégis hiba a kivitelezéskor? Az első és legfontosabb a felmérés és a munka elvállalásakor kezdődik, amikor egy műszaki akadály nem derül ki a szemrevételezés során és a tulajdonosnak sincsen róla információja.

Nagyságrendileg kb 15.000 felmérést végeztem el eddig, építkezéseken, felújításokon, telepítések előkészítésekor, de még így is előfordulhat, szerencsére nagyon ritkán, hogy valamilyen tényezőt nem kalkuláltam bele a munkába. Gondolok itt a falazatban elvakolt beton gerendára, vasalatra, nem a szabvány magasságban elvezetett vezetékekre, csövezésekre. A fal kifúrása során ezek a rejtett akadályok mind problémát okozhatnak, amit később csak jelentős túlmunkával tudunk korrigálni és helyreállítani. Ez máris egy kényelmetlen helyzet mivel az ügyfél sérelmezheti, hogy miért csúszik emiatt a munka és ki viseli ennek a költségeit.

 

Alapszabály, hogy a kiadott árajánlattól nem térek el, még akkor sem, ha nem felderíthető műszaki probléma miatt kell többet dolgoznunk egy munkán. Így a felmérés után megadott klímaszerelési ár lesz amit az ügyfél kifizet a munka végén.


A másik hiba amit elkövethetünk a felmérés során amikor annyira lehetetlen helyen van a klíma kültéri egysége amit csak ipari alpinista segítségével lehet  felszerelni. Szerencsére ez az eset rendkívül ritka mivel a kritikus szerelésekre már eleve az alpinistát küldöm ki felmérni, ítélje meg ő, hogy mennyire vállalható biztonságosan a szerelés és nézze meg a kötelek rögzítési pontjait. Mivel nem én vállalom a kockázatot így teljesen a szakemberre bízom annak az eldöntését, hogy milyen módon szerelhető fel egy veszélyes helyen lévő klíma. Az alpin szerelés egy külön kategória, nem alapdíjas mint a saját szolgáltatásunk, hanem minden esetben a felmérés során kap egy egyedi árat!

 

Mivel ezres nagyságrendben szerelünk klímát minden évben ez pont annyi ügyfelet is jelent, akik eltérő igényekkel és elképzelésekkel várnak minket a lakásukban. Nem várhatom el, hogy az ügyfél igazodjon hozzánk, így ha egy szerelő csapat nem találja meg valamiért a kommunikációs hangot a tulajdonossal, akkor küldök egy másik brigádot, aki más szemlélettel, más emberekkel talán jobban idomul a helyzethez. Ezzel a módszerrel szoktam kiküszöbölni a felmerülő reklamációkat, ha bármilyen észrevétele van az ügyfélnek, akkor küldök egy másik profi szerelőt, aki felülvizsgálja a helyzetet minden érzelmi elköteleződés nélkül.


Nem az a fontos, hogy megvédjük a mundér becsületét minden áron és ragaszkodjunk a saját elképzeléseinkhez, hanem az elégedett ügyfél, akinek megnyugtatóan rendeztük a felmerülő kétségeit. Magyarán: ha mégis elszúrnak valamit a fiúk, vagy a tulaj úgy érzi ezt vagy azt mégsem így kérte volna, akkor van lehetőség a korrekcióra és a helyzettől érzelmileg független szerelő megy kijavítani a vélt vagy valós hibát.

 

 

Cégünkről

 

Vállalkozásunk 2005-ben kezdte meg klímaszerelési tevékenységét, akkor még betéti társaság formájában. Az évek alatt folyamatosan igyekeztünk alkalmazkodni a változó piachoz és 2011-ben alapítottuk a mai cégformánkat Budai Hűtéstechika és Épületgépészeti Kft. néven. Az elnevezés utalás arra, hogy cégünk telephelye (raktár, iroda, műhely) mindig a budai régióban volt megtalálható (1112 Budapest, Budaörsi u. 152/B) és a munkáink 90%-a Budapesthez kötődik. Jelenlegi alkalmazotti létszámunk 10 fő, 2015-os árbevételünk br. 127 millió forint, 2016-os árbevételünk br. 360 millió forint. Éves szinten nagyságrendileg 1400-1600 klímát telepítünk és 5000 karbantartásra, javításra megyünk ki.

 

A válság utáni években jelentősen bővítettük eszközállományunkat és ami a legfontosabb, a humán tőkét. Magyarán olyan elkötelezett és képzett kollégákkal dolgozunk együtt, akik értik a dolgukat és professzionálisak is benne. Folyamatosan képezzük a szerelőinket és gyakorlatilag a klimatizálás teljes spektrumára, ipari és lakossági munkákra egyaránt vannak specialistáink, akik az adott területen képesek megoldani a feladatot.

 

Közös célunk, hogy valóban egy minőségi kiszolgálást nyújtsunk az ügyfeleinknek, ne csak „felszereljünk egy klímát”. Munkáink nagyobb részét ajánlás után kapjuk vagy a régi ügyfélkörünktől , így valóban fontos a minőségi szolgáltatás folyamatossága és a visszajelzések a tevékenységünkről. Az ügyfélkapcsolattól a szerelésig, a garanciális javításokon és az éves karbantartásokon keresztül a folyamatos elérhetőségre és a megbízható szolgáltatásra helyezzük a hangsúlyt, mert szeretjük a munkánkat és szeretnénk azt a legjobban elvégezni.

 

Felelősségbiztosítás


A kivitelezést elvégző cégeknek minden esetben kell(ene) rendelkezniük a tevékenységükhöz kapcsolódó felelősségbiztosítással azokra az esetekre gondolva, amikor véletlen káresemény következik be a munkavégzésük során.

Azért is praktikus, ha a szereléssel megbízott cég rendelkezik ezzel, mivel akár az elvégzett munka után is okozhat olyan kárt a klímaberendezés, ami a legnagyobb jó szándékkal sem volt feltételezhető a telepítés alkalmával.

Egy példa az előforduló kockázatokra klímaszereléskor: a régi bérházaknál kritikus pont a falazat átfúrása, mivel a vakolat alatt műszeresen ki nem mutatható módon lapulnak mindenféle csövezések, vezetékek. Ezeket elfúrva akár komoly kárt is okozhat a kivitelező a legnagyobb elővigyázatosság mellett is. Az ilyen vétlen balesetek rendkívül kellemetlenek lehetnek a megrendelő-kivitelező viszonylatában. Mindkét részről előfordulhatnak tájékozatlanságból, helytelen információkból adódó anyagi veszteségek, hiszen ki emlékszik arra, hogy a vakolat alatt miként mennek a csövezések, vezetékek - főleg, ha közben gazdát is cserélt a lakás, és az új tulajdonosnak nincsen információja a változtatásokról.

Éppen a fentiek miatt a munka során előforduló vétlen balesetek és károkozások elleni biztosításként cégünk 3 millió forint erejéig általános felelősségbiztosítással, szolgáltatás felelősségbiztosítással és üzemi baleseti és egyéb munkaadói felelősségbiztosítással is rendelkezik (az Aegon Magyarország Zrt.-nél a 60983-as kötvényszámon). 

 

Remélem, hogy a fentiekkel hasznos segítséget tudtam nyújtani Önnek a klímaszereléssel kapcsolatban felmerülő gyakoribb kérdésekben! Bármilyen egyéb észrevételre, kérdésre szívesen válaszolok. Ha úgy érzi, hogy tanácsra lenne szüksége klimatizálással kapcsolatban, vagy árajánlatot, felmérést szeretne kérni, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Üdvözlettel:

 

Bata József

cégvezető

Budai Hűtéstechnika és Épületgépészeti Kft.

 

E-mail: jbata@budaklima.hu

Telefon:0620/9999-699, 0630/7328-128 

  twitter