facebook  instagram  linkedin twitter googleplus
phone visszahívást kérek »     ajánlat ingyenes ajánlat »

Klímakarbantartás, klímajavítás és klímagáz töltés

Klímák karbantartása, tisztítása br. 10.000 Ft-tól Budapesten és környékén.


Klímakarbantartási áraink:


1 db split klíma karbantartás

br. 10.000 Ft 

2 db split klíma karbantartás

br. 16.000 Ft

3 db split klíma karbantartás

br. 18.000 Ft

Dual gép karbantartás

br. 12.000 Ft

 

Megrendelés:

E-mail: karbantartas@budaklima.hu

Tel: 06 20/404-0404


 További információk az általunk használt NANOSEPT tisztító, -fertőtlenítőszerről :Nanosept.pdf (3.2 MB)

 

 

Egyéb karbantartási, szerelési árak:

 

Klíma gázfeltöltés, kiszállással br. 20.000 Ft (hűtőközegtől és mennyiségtől függően)

Klíma hiba diagnosztika, kiszállással br. 10.000 Ft

Klíma kültéri egység szakszerű leszerelése (pl. panel program) br. 15.000 Ft

 

Az árak egy helyszínen történő karbantartásra vonatkoznak, és tartalmazzák a kiszállási költséget is.


Amennyiben nem elégedett maximálisan a kollégáink által elvégzett klímakarbantartással, nem kell kifizetnie a munkánkat. Szerelő kollégáink kizárólag a valóban elvégzett munkát és betöltött hűtőközeget számlázzák majd ki Önnek az árlista szerint, nincsen trükközés és árfelhajtó munka, mivel szeretnénk, ha a következő szezonban is a mi cégünket bízná meg a klímája karbantartásával.


Érdemes időben elvégeztetni a klíma ellenőrzését és karbantartását

A klímaberendezés rendszeres karbantartásával megelőzhetőek a klíma egészséget károsító hatásai, amelyeket kizárólag csak az elhanyagolt légkondicionálóknál tapasztalhatunk. A klíma időszakos felülvizsgálata nemcsak egészségügyi, hanem műszaki okok miatt is indokolt, mivel a berendezés rendszeres karbantartásával az élettartamát is megnövelhetjük, nem is beszélve az energiafelhasználás csökkentéséről.

 

A klímakészülék karbantartásának elhanyagolása komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában, mert a klíma jelentős mennyiségű port, atkát szűr ki a lakás levegőjéből a működése közben. A hőcserélő rendszeres fertőtlenítése nélkül ez a por egy aktívan fertőző réteget, biofilmet hozhat létre a klíma hőcserélőjén, a cseppvíztálcában és az elvezetőcsőben. A karbantartás során ezt megelőzhetjük, illetve eltávolíthatjuk egy vegyszeres kezeléssel, semlegesítve a biofilmet a klíma belsejében, illetve mechanikailag is megtisztítva a lerakódásra hajlamos helyeket a klímában.

 

A kültéri egység szervizelése a nagy mennyiségű lerakódott por és a nyárfák szálló termése miatt szükséges, ami rontja a klíma hatásfokát és jelentősen csökkenti az élettartamát is egyben. Egy idősebb készüléknél szükséges lehet a hűtőközeg pótlása, amivel megakadályozzuk, hogy a klíma rossz üzemi körülmények között működjön a nem megfelelő gáznyomással, folyamatosan túlterhelve a kompresszort és elégtelen teljesítményt leadva a hőcserélőn.

A klíma időben elvégzett karbantartásával kiküszöböljük a a berendezés lehetséges meghibásodását, ami főleg a szezon közbeni időszakban jelentős kényelmetlenséget okozhat az ügyfélnek, mivel ilyenkor túlterheltek a klímajavítással foglalkozó cégek. Amennyiben nem érezzük kielégítőnek a légkondicionálónk hűtő hatását, nagy a valószínűsége, hogy pótoltatni kell a hűtőközeget a rendszerben és ellenőrizni azokat a pontokat, ahol elszivároghatott a hűtőközeg a klímából. Ez fontos egyrészt a környezetünk megóvása érdekében, másrészt pedig a klímaberendezés hatékonyágának a megőrzése miatt is érdemes elvégeztetni a szezon előtti karbantartást, ellenőrzést a klímaberendezéseinknél.

 

 

 

 +1 akciónk:

Az általunk karbantartott klímákhoz díjmentes a kiszállásunk egy esetleges meghibásodás esetén!

A gáznyomást csak akkor kell a klímaberendezésen mérni, ha a beltéri egységben kifújt levegő hőmérséklete nem a megfelelő tartományban van. Innen tudhatjuk ugyanis, hogy a hűtőközeg elpárolgása nem megfelelő és szükséges a klíma gázköri beszabályozása.

Üzemszerűen működő klímánál nem szabad és felesleges a rendszert megbontani, mivel ilyenkor hűtőközeg távozik a légkörbe, illetve a szerelvények megbontása is előidézhet tömítetlenséget. A többéves klímák elöregedett csatlakozói rosszul szigetelnek, ha több alkalommal is meg kell bontani a hűtőkört, és minden javítás alkalmával szét kell szerelni a tömítéseket.

A kifújt levegő hőmérsékletét minden karbantartás elkalmával ellenőrizzük, és a nem megfelelően működő klímára töltünk még hűtőközeget a gyárilag előírt mennyiség eléréshez. Nem üzemszerű egy klíma működése, ha évente rá kell tölteni hűtőközeget! Ez általában szerelési hibát vagy hibás csatlakozót jelent, ritkábban egy lyukas hőcserélőt. Ezekben az esetekben a rátöltés csak ideiglenesen oldja meg a problémát; a kötéseket is javítani kell a klíma megfelelő működéséhez, illetve nyomáspróbával ellenőrizni a klíma tömítetlenségét.


Miért van szükség a klíma karbantartására?

Penészrekorder

A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében különböző szűrők, ionizátorok találhatók, melyek feladata a szennyeződések, pollenek, házi por és atkák kiszűrése, hogy a levegő minőségét mintegy légtisztító berendezésként folyamatosan kondicionálja, javítsa, ezáltal is fokozva a lakásunk komfortérzetét a nyári kánikulában.

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por és szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta és egy részük távozik a lakásból a cseppvízzel.  A maradék pedig biofilmet hoz létre a hőcserélőn és a klíma cseppvíztálcájában.A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű, szerves anyagokból álló szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombáknak, penésznek, baktériumoknak. A legionella betegségnek egy szennyezett klímaberendezés által előidézett súlyos tüdőgyulladás adta a nevét, amikor egy szállodában tömegesen betegedtek meg a nem karbantartott klíma által közvetített levegőtől.

 

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium-, gomba-, penésztelepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan a szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis stb.

 

Az így kialakult penészréteg rendkívül erősen allergén port kever a hűtendő levegőhöz. A klíma bekapcsolásakor a következő allergiás reakciókat észlelhetjük: vörös, égő szem, tüsszögés, köhögés, súlyosabb esetben pedig légszomj. Ezt a jelenséget hívhatjuk klímaallergiának is, ami minden esetben a karbantartás mellőzésével alakul ki az idők során. A hűtött levegő egy megfelelően karbantartott klímaberendezés esetében nem okoz semmiféle allergiás tünetet, csakis a levegőbe kevert mikroszkopikus spórák és allergén szerves anyagok jelenléte.

 

A split klíma szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek az anyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve a csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.

 

Nagyon fontos szempont még a klíma karbantartásának megfelelő időzítése, mivel az első kánikulai napokon Budapesten és környékén tízezrével indítják be egyszerre a klímákat, és bizony rengeteg hívást kapnak a klímaszereléssel foglalkozó cégek. Az apróbb hibáktól kezdve, amikor csak eldugult egy cseppvízcső, akár a legkomolyabbakig, ahol kompletten kell cserélni a berendezést, bármi előfordulhat. Jellemzően a klíma gázzal való feltöltése a sláger, mivel nagyon sok régebbi berendezésből a tél folyamán észerevétlenül elszivárgott a hűtőközeg és csak az első beindításkor derül ki, hogy nem hűt megfelelően a berendezés.

Ezekben a napokban klímaszerelőt találni képtelenség, mivel olyan mennyiségű javítás zúdul a cégekre, hogy a nem általuk szerelt klímaberendezések tulajdonosai sokszor napokig, hetekig is várakozni kényszerülnek a kánikulában, mire a szakember elhárítja a meghibásodást, vagy kifizeti a jelentős felárat, amit az ekkor aktivizálódó kalóz cégek, vállalkozók sápszerűen beszednek egy kiszállásért.

Nem elhanyagolható érv a kora tavaszi karbantartás mellett az sem, hogy ha bármilyen meghibásodást észlelünk a klímánál, akkor van idő a szükséges alkatrész tbeszerezni és a javítást elvégezni még a kánikulai időszak beköszönte előtt. Az időben elvégzett szakszerű klímakarbantartással nagyon sok felesleges kiadást és kellemtlenséget megelőzhetnek az ügyfelek, a szezont pedig egy kitisztított, fertőtlenített és műszakilag rendben lévő légkondicionálóval várhatják.

 

A split klíma beltéri egységek tisztításának menete:

A kültéri egység ellenőrzése:

Miért fontos a klíma tisztítása?

A split klíma beltéri egység tisztításának az egészségmegóvás csak az egyik feladata. Az elporolódott hőcserélőn nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. A ventilátoron megtelepedett szennyeződés kiegyensúlyozatlanságot, és nem megfelelő légszállítást okoz, ami szintén a hűtés gyengülésében mutatkozik meg.

A klímakarbantartás menetének ki kell terjednie az egészségügyi szempontok mellett a megfelelő működés felülvizsgálatára is. Az elektromos kötések kontrollja, a kondenzvíz eltávozásának ellenőrzése, az esetleges rezonanciák megszüntetése mind a karbantartás folyamatát végző szakember feladata.

A split klíma másik alkotórésze a kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak: napsütésnek, esőnek, szélnek, pornak. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a fák szöszei, a por, illetve egyéb szennyeződések lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását. Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el a készülék. Nagyon fontos a hőcserélő tisztítása, akár a klímakészülék szétszerelése által is.

 

A felsoroltak mind fontos körülmények! A rendszeres ellenőrzés hiánya a klímaberendezés idő előtti elhasználódásához, meghibásodásához vezet.

 

Összefoglalva: amennyiben azt szeretnénk, hogy egy split klíma tartósan és egészségünk veszélyeztetése nélkül, kellemes komfortot nyújtva üzemeljen, a készülék forgalmazója, illetve telepítője által ajánlott rendszerességgel végeztessük el szakemberrel a karbantartás folyamatát, szem előtt tartva a fent leírtakat.

 

A légkezelő rendszerek közül azok jelentenek kockázatot, amelyekben pangó víz van jelen, és a vízből képződő aeroszol a kezelt levegővel a használati térbe kerülhet. Elhanyagolható kockázatot jelentenek a helyesen beszerelt és üzemeltetett elválasztott rendszerű (ún. split) klíma berendezések.


Ezen rendszerek rendszeres ellenőrzésével, és a szükséges karbantartási tevékenységek elvégzésével megelőzhető a Legionella baktériumok elszaporodása. A légkezelő rendszereknek üzemelési terve tartalmazza az ütemezett felülvizsgálatok és karbantartások időpontját, a felelős személy megnevezését, és a felülvizsgálatok eredményét. A különböző rendszerelemek állapotát a tervnek megfelelően (de legalább félévente) ellenőrizni kell. A karbantartásnak a Legionella-kockázat kezelés érdekében az alábbi lépésekre kell kiterjedni:


• A berendezés átvizsgálása, a pangó víz helyeinek meghatározása (lehetséges helyek: hőcserélők, vízgyűjtők, vízelvezetők, párásítók, légcsatornák, szigetelő anyagok).


• a pangó víz szakszerű, cseppképződés nélküli eltávolítása, a kialakuláshoz vezető feltételek megszüntetése.


• a pangás feltételeinek szakszerű megszüntetése (az alkatrészek, illetve a berendezés dőlésszögeinek beállítása, az akadályok eltávolítása a víz útjából).


• a kondenzvíz elfolyás szabad útjának ellenőrzése.


• a bakteriális növekedés szempontjából kockázatos pontok fertőtlenítőszeres (spray-vel) vagy meleglevegős (hőlégfúvóval) fertőtlenítése.


• Legionella előfordulásának gyanúja esetén (pl. látható biofilm kialakulásakor a klíma hőcserélőjén) mintavétel és vizsgálat javasolt.Kollégáink által talált penészes klíma, ami 5 évig nem volt karbantartva.

Szükség van a karbantartásra, ha alig használtam a klímát?


Igen gyakran elhangzó érv az ügyfeleinktől, hogy felesleges még karbantartást végezni, hiszen csak párszor kapcsolták be a légkondicionálót egy szezonban, nem használják folyamatosan. Sajnos ez a gombásodás, szennyeződés szempontjából nem sokat számít. Gondoljuk csak végig, mennyi por rakódna a bútorokra egy év alatt a lakásban! A légkondicionáló ezt a poros levegőt keringeti, szűri, naponta akár 30-szor is átkeverve a hűtőbordákon a szoba teljes légmennyiségét és ezáltal a hőcserélőkön is megtapadnak a szálló por szemcséi.

A légkondicionálók burkolata alatt lévő szűrőbetétek csak a por nagyobb szemcséit képesek megfogni, a hőcserélőre jutott mikroszemcsék pedig egy filmszerű réteget hoznak létre, amelyek melegágyai a gombáknak, baktériumoknak a nedves, párás környezetben.


A karbantartás mindig megelőzés legyen, ne csak akkor gondoljunk erre, amikor már kellemetlen szagokat érzünk a légkondicionálónk beindításakor!

 

Mindegyik típusú klímaberendezés esetén a gyári garancia feltétele az időszakos, évente legalább egyszeri karbantartás elvégzése. Sajnos előfordult, hogy az ügyfél elvesztítette a készüléken lévő 5 éves garanciát a karbantartás elmulasztásával. Éppen ezért mindig kérje és tegye is el a klímakarbantartáskor kapott számlát, mert később ezzel tudja majd igazolni, hogy megtörtént a klíma karbantartása.

Amennyiben fűtésre is használjuk a klímánkat, célszerű évente kétszer karbantartatni a berendezést, hiszen sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve. Folyamatosan keringteti át magán a lakás levegőjét az egész szezonban és a téli használat egy folyamatosan meleg, párás közeget biztosít a penész kialakulásához. A klímával történő fűtés során a cseppvíz a kültéri egységnél képződik, ennek a levezetését a téli fagyokban is meg kell oldani. A klíma külterébe ilyenkor fűtőszálat helyezünk el, ami nem hagyja lefagyni a berendezést, nem jegesedik rá a lefolyó kondenzvíz. A cseppvíz elvezetéséhez szintén fűtőszálat használunk a vezetékben, ami állandó hőmérsékleten tartja a legnagyobb hidegben is. Így nem fagy bele a kondenzvíz a csőbe.

 

A klíma karbantartásához a házilag elvégzett, hipermarketekben kapható vegyszerrel történő spricnizés közel sem elegendő, mivel a hőcserélő lamellák felülete több száz négyzetméter lenne, ha kiterítenénk, és ezt a nagy felületet nem tisztítja le, ha felülről ráfolyatunk némi vegyszert.  

Gyakran találkozunk olyan klímával, amit így próbálnak meg kitisztítani, de ezzel a használó mindössze az illúziót kapja meg, hogy tett valamit az ügy érdekében - holott a burkolat alatt, a nem látható helyeken, sarkokban, cseppvízcsőben és a tálcában pár év után nagyon komoly penésztelepek alakulnak ki. Ezeket a szennyeződéseket kizárólag ipari módszerekkel, vegyszerekkel lehet eltüntetni, megelőzve ezzel a légkondicionáló egészségkárosító elgombásodását, penészesedését.


A legpenészesebb klímákat eddig zömmel bérleményekben, irodákban és - ami a legmegdöbbentőbb - egészségügyi intézményekben, rendelőkben találtuk. Pont ott nem fordítanak kellő figyelmet a klímák állapotára, ahol rendszeresen sok ember fordul meg és a klímaberendezések is aktívan üzemelnek a nyári időszak során. Az eddigi legpenészesebb klímát konkrétan egy tetováló szalonban működtették. A páciensek mit sem sejtve várakoztak, miközben a berendezésben több centi vastagon lerakódott a szürke penészréteg, ami bekapcsoláskor ontotta magából a spórákat és baktériumokat. A klíma a bérlemény tizenéves időtartama alatt egyetlen alkalommal sem volt karbantartva vagy ellenőrizve, így jelentős fertőzésveszélynek tették ki az oda látogatókat és az ott dolgozókat egyaránt.


Lehet büdös a klíma által kifújt levegő?

A megfelelően karbantartott klímaberendezés esetén is előfordulhat, hogy érezhetően penetráns szagot hoz a lakásba a bekapcsolt légkondicionáló. Ebben az esetben a cseppvíz kivezetését is ellenőrizni kell, mivel a szennyvízhálózatba vagy az esővíz elvezető csatornájába bekötött cseppvízcsövön keresztül árasztja el a lakást a kellemetlen szag. A megoldás egyszerű: ebben az esetben bűzzáró beépítésével lehet megelőzni a kívülről érkező szagokat, amiket a légkondicionálónk hozzákeverne a benti levegőhöz.Fontos jogszabályi változás 2015-től a régi R22-es (freon) hűtőközeggel működő klímaberendezések javításáról!

Az idei évtől változott a régi, freonos hűtőközeggel feltöltött berendezések javításának szabályozása. Ezek a klímák már nem tölthetőek újra a környezetet károsító R22-es hűtőközeggel. Ezért vagy a pótlására kifejlesztett hűtőközegre kell átállítani a berendezést, vagy ha ez nem lehetséges műszaki okokból, akkor a készülék cseréje javasolt egy korszerűbb és a környezetet nem károsító hűtőközegre. Az R22-es hűtőközeg kiváló hűtéstechnikai anyag volt, rendkívül jól megoldotta a klímakompresszor kenését,  s kiemelkedő volt az olajszállítási képessége is. Viszont a légkörbe kijutva rendkívül erős kémiai reakcióba lépett a felső légkörben található ózonnal, és ezáltal károsította a Földünket védő ózonréteget. Éppen emiatt ezek a berendezések már nem hozhatók forgalomba, sőt a javításuk is csak freonmentesített hűtőközeggel lehetséges.

 

Tájékoztatjuk, hogy az 1005/2009/EK rendelet értelmében 2015. január 1-től tilos R22 hűtőközeget bármilyen formában karbantartásra, javításra felhasználni!


Az R22 hűtőközeg a hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezésben maradhat, a készülékek tovább üzemelhetnek időkorlátozás nélkül ezzel a töltettel. Azonban ha a készülék meghibásodik és a hűtőközeget le kell fejteni, azt már tilos visszatölteni a berendezésbe. Hasonlóan, ha szivárgás miatt kevés a hűtőközeg mennyisége, a maradék hűtőközeget le kell fejteni. A lefejtett hűtőközeg veszélyes hulladék, amelyet a hulladékokra vonatkozó rendelkezések figyelembevételével kell ártalmatlanítani.

A berendezéstől és a hűtési feladattól függően az R22 kiváltására több alternatíva áll rendelkezésre. A kiválasztásnál javasoljuk, hogy konzultáljanak a szervizzel, illetve a készülék gyártójával.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az R22 hűtőközeg ózonkárosító anyag, amelynek a használatával való visszaélés a BTK 249§ szerint büntetendő cselekmény. Ennek értelmében palackban tárolt R22 hűtőközeggel sem a szervizek, sem a berendezés tulajdonosok vagy üzemeltetők nem rendelkezhetnek, illetve ilyet nem vásárolhatnak. Ha 2015. január 1-jén még rendelkeznek ilyen hűtőközeggel, azt veszélyes hulladékként kell nyilvántartani és az arra vonatkozó szabályok szerint meg kell semmisíteni!

 

Milyen anyaggal végezzük a karbantartást?

 

A fertőtlenítésnél a Frionett Aktív és Power tisztítószert használjuk, ami baktérium- (legionella, lisztéria, szalmonella) és gombaölő, illetve korrózió gátló! Rendszeres kül- és beltéri karbantartáshoz! Gyors zsírtalanítás, fertőtlenítés, szagtalanítás! Alumínium tisztítás és fényesítés. A Frionett® Activ’ 5 l fertőtlenítő, szagtalanító és zsíroldó koncentrátum. A termék vízzel hígítva használandó, a hígítási arány: 1 egységnyi termékhez 4 egységnyi víz. 

Baktériumölő: EN 1040, EN 1276 NF T72-300 (Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes), EN 13623 (Legionella pneumophila). Gombaölő: EN 1275 (Candida albicans).

 

 

Klímajavítás, hibajelenségek

 

A klímaberendezések rendkívül összetett és finoman beszabályozott berendezések, amelyeknek bírniuk kell a kültéri időjárás viszonyait és a tartós használatot is. A karbantartással meghosszabíthatjuk a klíma élettartamát és komfortosabbá tehetjük a használatát, de még így is előforfulhatnak meghibásodások. Nézzünk meg az alábbiakban pár jellemzőbb hibát és ezek javítását.

 

A klímákban keringő hűtőközeg mennyisége csökkenhet a használat során, mivel az alkatészek, műanyagok, tömítések elfáradhatnak és mikrosérülések keletkezhetnek rajta, amin keresztül csekély mennyiségű hűtőfolyadék párologhat el. Hogyan vesszük ezt észre? Az első jelenség a klíma teljesítményének csökkenése, amikor a kezünket a klíma elé tartva nem a megszokott hideget tapasztaljuk, hanem éppen csak hűt, vagy már szobai hömérsékletű levegőt keringtet a klímánk. Nagyon fontos tudni, hogy a hűtőközeg hiánya miatt az így használt klímát is tönkreteheti, tehát ne érjük be azzal, hogy így lassabban hűti le a lakást! Orvosolni kell a problémát! Amennyiben a klíma csöveire rálátunk, akkor feltűnhet az a jelenség, hogy fehér deresedés jelenik meg a rézcsövön, akár nagy melegben is. Ez szintén a gázhiány egyik tünete, illetve a klíma beltéri egységéből repkedő jégdarabok is a beltéri egység lefagyására, a nem megfelelő működésére utalnak. Ezekben az esetekben általában pár deka hűtőközegpótlással megjavítható a klíma működése, de nem üzemszerű, ha ezt évente pótoltatni kell. Egy jól felszerelt klímánál minimum 5 évente lehet szükség a hűtőközeg kismennyiségű pótlására, de minőségi berendezés esetén akár az egy évtizedes zavarmentes működés is elvárható!

Egyes típusoknál villogó ledek jelzik a nem megfelelő működést és a hűtőközeg hiányát, egy idő után pedig a kültéri egységek többnyire leállnak a túlmelegedéstől. Ilyenkor nem szabad újra és újra indítani a klímát, mert csak komolyabb kárt, esetleg kompresszor leégést okozhatunk ezzel.

 

A lakossági klímákban lévő hűtőközeg mennyisége általában 80-90 deka környékén az általános, tehát csekély mennyiségről van szó és emiatt pontos adagolás szükséges. A hosszabb hűtőkör esetén már a felszereléskor is rá kell tölteni a rendszerre, mivel csak így üzemel optimális tartományban a berendezés. A termikus viszonyok elég szűk határokon belül mozognak és már csekély eltérés sem a megfelelő működést eredményezi. A klíma hűtőközegének mennyiségét az inverteres klímáknál a nyomás alapján nem lehet pontosan megmérni a sarokszelepeknél, így az elpárologtató hőmérséklete adhat támpontot a szerelőnek, hogy mennyire üzemel megfelelően a klíma. A gáztöltést mindig típusazonos gázzal végezzük, teljes töltés esetén mérlegről adagolva a gyártó által előírt mennyiséget a klímába, a sarokszerelepen keresztül, vákuumolás és a légtömörség ellenőrzése után. 

 

Frissen felszerelt klíma esetében a kötések felülvizsgálata és javítása az elsődleges munkafolyamat, mivel a rézcsövek nem megfelelő peremezése, anyaghiba, rázkódás stb okozhat tömítetlenséget és a gázzal való feltöltés előtt mindenképpen szükséges kijavítani a hibát.

 

Több éve üzemelő klímáknál gyakoribb, de új felszerelésnél is előfordulhat, hogy rázkódik a klíma kültéri egysége és akár zakatoló hangot is adhat. A megoldást általában a gumibakok cseréje, vagy a klíma alatt a konzol megigazítása jelenti. Az elöregedett gumibakok elveszítik rugalmasságukat, vagy akár el is porladhatnak, így teljesen megszüntetve a csillapítást a klíma talpazatán. A gumibak cseréje viszonylag olcsón és gyorsan kivitelezhető, karbantartás alkalmával is kicseréljük, ha szükséges és már elkezdett zörögni miatta a klíma. A kompresszor meghibásodásának első fázísában is hasonló zörgő-kopogó hangot hallhatunk, így első hallásra könnyű összekeverni ezt a két hibajelenséget.

 

Nem okoz műszaki bonyodalmat, de rendkívül zavaró lehet a meglazult burkolati elemek zörgése, amit az elfáradt, kiesett lemezcsavarok okozhatnak a klíma kültéri egységének burkolatában. Rendszerint egy komolyabb hibát feltételezhetünk, mivel rendkívül disszonáns, vibráló lemezhangot hallunk, pedig csak pár csavar és egy kis igazítás szükséges a javításhoz.

 

Gyakori és a szükséges javításhoz képest bosszantó hiba a cseppvíz nem megfelelő kifolyása a klímából. Mint már írtam oldalunkon, a cseppvíz a hűtéskor képződik a klíma beltéri egységében, itt csapódik le a légköri nedvesség a hideg hőcserélőn. Ezt  a vizet vezetjük ki a szabadba a lakásból vagy kötjük be a lakáson belül egy bűzárrós szifonba. A cseppvíz egy nagyon apró cseppekből álló, lassan képződő folyadék, aminek igazán nincsen nyomása, mint a csapból folyó víznek, így egy apró szennyeződés, lerakódás is képes megakadályozni a klímából való kicsepegését.

Sokszor találkozunk a kivezető csőben bogarak által épített fészekkel, maradványokkal, a lakás levegőjéből kimosott szöszmöszökkel, növényi porcicákkal. A lakásban, padló alatti összefolyóban pedig haj, felmosórongy, szöszmösz, szappan lerakódások akadályozzák meg a víz elvezetését.

Az első tünete ennek a hibának, egyben a legkomolyabb is: folyik a víz a falon a beltéri egység alatt!

Ezért sem érdemes a klíma alatt műszaki cikket, festményt, bútort tárolni, mivel ez a hiba a leggondosabb kivitelezés mellett is előfordulhat, hiszen a klíma kivezető csöve többnyire a szabadba távozik, ahol már nincsen kellően védve az esetleges szennyeződéstől, bogaraktól. Többnyire a késő nyáron okozhat problémát az aktívabban tevékenykedő darazsak, amik fantáziát látnak egy szép csőszakaszban, ill a telelésre készülő bogarak, pókok szintén szívesen húzzák meg magukat egy klíma kivezető csövében. A karbantartás elmulasztásával rendszerint az első bekapcsolás okozhat meglepetést, amikor is a cső feltelítődése után a klíma beltéri egységénél kezd kifolyni a kondenzvíz és eláztatja a falat is. A probléma gyorsan orvosolható (lenne), ha éppen nem ilyenkor van a klímajavítások csúcsideje, mivel tízezres számban kapcsolják be egyszerre a klímákat és hetekre előre nem tudunk szabad időpontot adni. Van az a szekér, amire nem fér fel több széna, és a klímás cégek ebben az időszakban reggeltől estig dolgoznak, képtelenség még egy címre kimenni, aludni is kell valamikor.

A cseppvíz ellenőrzése éppen ezért rendkívül fontos a karbantartási időszakban (kora tavasszal), mivel komoly kárt okozhat a lakásban. Egy igazán apró javításról van szó, csak éppen ott kell lenni hozzá a szerelőnek időben.

 

Az elektromos meghibásodásokról nem írok most bővebben, ennek számos formája lehetséges, a kültéri és beltéri paneloktól, a kondenzátortól a nem megfelelő kötésekig, széles a paletta. Általában elég egyszerűen mutatkozik a hiba: villog egy hibakód a beltéri egységnél és nem működik a klíma, el sem indul. Időben érdemes feltárni az ilyen jellegű hibát és megkezdeni a javítást. A főszezonban hetekig vagy akár hónapokig is tarthat egy alkatrész beszerzése, ami komoly bosszúság a kánikulában. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb cég nem is vállal ebben az időszakban szervizelést olyan klímánál, amit nem ők telepítettek az ügyfélnél.

 

 

 Ismertető a legionella baktériumról.

 

A Legionella baktérium az utóbbi évtizedek egyik fenyegető betegségcsoportjának, a legionellózisnak a kórokozója. A legionellózist 1976-ban diagnosztizálták először az Amerikai Egyesült Államokban. A legionellózis olyan különböző súlyosságú, esetenként halálos kimenetelű emberi megbetegedések összefoglaló neve, amelyet a Legionella nemzetségbe tartozó környezeti baktériumok okoznak. A legionellózis légúti betegség, amely emberről emberre nem, csak környezeti, Legionellával fertőzött aeroszol útján terjed. A Legionella baktériumok természetes vizekben és nedves környezetben kis számban bárhol megtalálhatóak, azonban az emberi civilizáció kialakított olyan környezeti közegeket, amelyek különösen kedveznek elszaporodásuknak. Növekedésüket a 20-50 °C-os vízhőmérséklet segíti elő. 20 °C alatt jellemzően nem szaporodnak, de nyugvó fázisban túlélnek, és amikor a víz hőmérséklete eléri a megfelelő szintet, újra szaporodni kezdenek. A Legionella baktériumok 60 °C felett elpusztulnak. Szaporodásukhoz különböző tápanyagokat is igényelnek, amelyeket a vízrendszerekben megtalálható organizmusok (algák, amőbák, és egyéb baktériumok), a víz alkotói, a vezetékrendszerben kiülepedő anyagok, vagy korróziós termékek biztosítanak számukra.

 

A biofilm a felületnövelő lerakódásokkal (üledék, iszap, vízkő és rozsda) együtt a Legionella baktériumok megtapadásához és nagyobb ellenálló képességéhez is hozzájárul. A baktérium koncentrációjának növekedésével a legionellózis kialakulásának kockázata is arányosan nő. A megbetegedés kockázata és annak súlyossága függ a baktérium egyes genetikai-fiziológiaii tulajdonságaitól is; a veszélyességi lista élén a Legionella pneumophila faj áll, annak is elsősorban az 1-es szerotípusa, sőt ezen belül is néhány különösen virulens törzs (ún. biotípus), míg egyes Legionella fajokat még soha nem azonosítottak emberi megbetegedés előidézőjeként. A 60 eddig azonosított Legionella faj közül 25 ismert emberi kórokozó. A Legionella baktériumok okozta betegségek emberről emberre nem terjednek, az háromféle mechanizmus útján jöhet létre: Legionella-t tartalmazó közeg inhalációjával, aspirációjával és (ritkán) közvetlen kontaktussal. Emberről emberre a betegség nem terjed. A betegség leggyakrabban Legionella baktériumokat tartalmazó aeroszol belégzését követően alakul ki, ezért a megbetegedési lánc szükséges eleme a vízterekből kiinduló, a baktériumot tartalmazó mikrocseppek képződése.

A cseppképződés során különböző méretű cseppek jutnak a környezetbe. A legionellózis kockázat szempontjából kiemelt az 5 µm-nél kisebb méretű vízcseppek (aeroszolok) jelentősége, mivel ezek képesek legmélyebben lejutni a tüdőjáratokba. A cseppek mérete – és ezzel együtt a megbetegedés kockázata – a terjedés során a környezeti körülmények (léghőmérséklet, páratartalom) függvényében változik. Időjárási körülményektől függően az aeroszol a forrásától viszonylag nagy távolságban (több km-es körzetben) is okozhat akár tömeges megbetegedéseket is. A nedves hűtőtornyokról ismeretes, hogy különösen alkalmasak a terjedés elősegítésére nagyobb területen. A Legionella baktérium elvileg bárkit képes megbetegíteni, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes csoportok különösen érzékenyek a fertőzésre. Ilyenek elsősorban az immunhiányos vagy legyengült immunrendszerű egyének. Ez az állapot számos betegségre (pl. cukorbetegség, daganatos, 7 és szerzett immunhiányos betegségek, transzplantáción vagy más műtéten átesett betegek) és bizonyos korcsoportokra (kora- és újszülöttek, idősek) jellemző. Egyes életmóddal összefüggő kockázati állapotokról, így az alkoholizmusról, dohányzásról is bebizonyosodott, hogy növelik a legionellosis kockázatát. A betegség lappangási ideje 2-10 nap, átlagosan 3-6 nap a jellemző.

A legionellosis súlyosabb formája, a légionárius betegség influenzaszerű tünetekkel kezdődik: fejfájás, rossz közérzet, gyengeség, hőemelkedés, izom és ízületi fájdalom. 12-48 óra elteltével hidegrázás, magas láz és fokozódó erősségű, száraz köhögés jelentkezik. A 2-3. naptól kezdve a tüdőgyulladás tünetei dominálnak. A betegek kb. 30%-ánál jelentkezhet hasmenés, hányás, és az esetek felében zavartság, tudatállapot megváltozása következik be. A betegség halálozási aránya magas, átlagosan 15%, amely az egészségügyi ellátással összefüggő eseteknél még nagyobb lehet. Az enyhébb kórforma, a Pontiacláz spontán gyógyuló, influenzaszerű megbetegedés.

 

 

Klímák karbantartása, tisztítása bruttó 10.000 Ft-tól Budapesten és környékén!


 

Tisztelt Látogató! 

 

Az idei szezonban csak az általunk korábban szerelt berendezéseket tudjuk karbantartani, ellenőrizni! Köszönjük megértését! Megrendelés:

 E-mail: karbantartas@budaklima.hu

tel: 06 20/404-0404

 

 

Klímaszerelés, klímakarbantartás Budapesten, garanciával és referenciákkal: www.budaklima.hu

  twitter